Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Борисов откри разширената газова връзка с Турция

Борисов откри разширената газова връзка с Турция

"И аз да погаля някоя козичка ли – мъчно ми е, но така се прави", каза министър-председателят във връзка с чумата по дребните преживни животни в Ямболско

Този проект е геостратегически. Искам да благодаря на турския министър. Работим много добре. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на модернизирания транзитен газопровод за Турция край село Лозенец, Ямболско. 

"Преди няколко години, ако помните, президентът Владимир Путин посети Турция и тогава казаха, че България ще загуби всичко. Ние обаче останахме много добри приятели с Турция. С тиха, добросъседска и правилна дипломация. Не случайно президентът Реджеп Ердоган ми каза, че през България ще минава всичко. Замисли се и добави - без мигрантите. После седнах с президента Путин и чертахме. През цялото време не спряхме и да строим. Вече можем да получаваме газ от Азербайджан, Русия, Турция", обяви Борисов, цитиран от БЛИЦ. 

"Това са 150 километра тръби. В последните години слушах много български политици да говорят много за конектори, газови връзки, газови коридори, а резултат нула. Днес като врътнем кранчето и 16 млрд. кубика газ потичат в двете посоки. Оставили сме си едни 11 километра, но сме се подготвили да заустим цялата система, когато стане "Турски поток". Няма да ги почваме, докато не подпишем официално. Пак ще повторя, че чух много приказки, но резултати никакви. Целият този прокет трябва да върви ръка за ръка с конектора с Гърция. Искам да благодаря на всички. На работниците, които се трудиха много. На турския министър. На абсолютно всички. Там където минават газопроводи и има атомни централи, никой не ги бомбардира. Там има мир", добави премиерът. 

"Правим всичко по европейските правила. Използваме най-добрата техника. Тези американски компресори са най-добрите. Не спираме да разговаряме с турските и руските колеги, а същевременно и не спираме да строим. Не случайно, когато разговарях последно с президента Ердоган, той ми каза: Ние така-така, леко-леко, а вие вече сте готови. Виждате какво правим и с "Белене". На икономиката ще ни трябва още електроенергия. Трябва да сме готови за спирането на блоковете на "Козлодуй" след време. С Турция сме и конкуренти на енергийния пазар, това е нормално. Но сме и много здраво свързани енергийни партньори", разкри пред журналисти Борисов след официалната церемония по откриването. 

"Ще ги хванат. Всички ще ги хванат. Има си ръководство на МВР. Разбирам, че акцията ви е по-интересна, но вие си нямате на представа колко усилия струва това, което направихме и открихме днес", отговори Борисов на журналистически въпрос относно акцията срещу бандата на Митьо Очите. 

"И аз да погаля някоя козичка ли – мъчно ми е, но така се прави", каза Борисов във връзка с чумата по дребните преживни животни на територията на област Ямбол, цитиран от Агенция „Фокус“. „Има си независими държавни експертни организации, които действат по книгата. Не случайно дойдоха от ЕК и много ясно казаха, че всички мерки и действия са абсолютно правилни. Какво да се изказвам? И аз да погаля някоя козичка ли? Случват се такива неща“, заяви премиерът. „Така се действа и в Турция, и в Гърция, и в Румъния. Престанете да си играете със страховете на хората. Това е казала науката към днешна дата, ние сме спазили всичко, което е казано. Мъчно ми е, но така се прави“, поясни Борисов. 
 

"Разширяването на Транзитния газопровод за Турция е ключово за развитието на съществуващата междусистемна свързаност. Капацитетът за пренос на природен газ от България за Турция се увеличава с 1.7 млрд.м3/год след модернизацията на газопровода в участъка „Лозенец” – „Недялско”. На втория етап ще бъдат модернизирани станциите в Лозенец, Ихтиман и Петрич. Близо 80% от компресорните станции в региона се намират именно в страната ни и трябва да запазим този капацитет", написа във Фейсбук премиерът Борисов.

20-километровият участък е завършен предсрочно с четири месеца. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на откриването. С новите мощности България ще може да транспортира за южната ни съседка 1.7 млрд куб метра газ на година, уточни тя. 

Държавната компания „Булгартрансгаз“ днес пуска официално разширение на транзитния газопровод до Турция. Тръбата е дълга 20 километра между компресорна станция Лозенец и Недялско. След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока - от Турция към България. 

Петкова подчерта, че този проект е от общ интерес за целия ЕС, и добави, че това е втората междусистемна свързаност на България със съседна страна. През 2016 г. официално беше открита газовата тръба с Румъния. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар