Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Кметът на Правец: Субективно се разпределят средствата от централния бюджет за общините

Кметът на Правец: Субективно се разпределят средствата от централния бюджет за общините

Румен Гунински: На местно ниво ние не делим хората на БСП или ГЕРБ. Всички са жители на България

„В Правец няма да дойде и един лев от разпределението на средствата за общините от МС". Това каза по БНР кметът на Правец и член на НС на БСП Румен Гунински. „Силно сме обезпокоени от субективното разпределяне на средствата от централния бюджет за общините. Това е практика години наред. Липсва публичност и не са ясни критериите на разпределение. 

„Последното постановление на МС, с което бяха разпределени пари за общините, е внесено в 8 часа вечерта на 20 юли без съгласуване между министерствата - в нарушение на устройствения правилник на МС”, допълни Гунински. Той беше категоричен, че не само при това разпределение на средства в Правец не са получили лев, а и при предните две от страна на Министерския съвет.

„На местно ниво ние не делим хората на БСП или ГЕРБ. Всички са жители на България. С това постановление на МС са ощетени близо 2 милиона жители в страната. Той припомни, че по време на управлението на Пламен Орешарски, при подобно разпределение, общините на ГЕРБ са получили близо 30% от парите, а не както в момента - БСП получават едва 2%.

Гунински подчерта, че БСП ще иска спешно заседание на НСОРБ, за да се обсъдят механизмите на разпределение. „Изравнителната субсидия на над 100 общини е на ниво от 2010 година. НСОРБ иска допълнителни пари, за тези общини”, заключи още той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар