Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Пакистан и Русия подписаха пакт за военно сътрудничество

Пакистан и Русия подписаха пакт за военно сътрудничество

Договорът за пръв път в историята отваря вратите за обучение на пакистански офицери в Русия.

Пакистан сключи договор с Москва, който за първи път ще отвори вратите за обучение на пакистански офицери в Русия, предава радио The Voice of America, цитирано от Агенция "Фокус". 

Медията коментира, че изненадващата сделка е постигната, докато отношенията между Исламабад и САЩ продължават да се влошават, което доведе до спиране на всички програми за военен обмен между бившите съюзници и отвори празнина, която Москва успя да запълни. 

Споразумението за военно обучение е сключено във вторник, в края на двудневната откриваща среща на руско-пакистанския Съвместен военен консултативен комитет (СВКК), се казва в съобщение от Министерството на отбраната на Пакистан. 

Военният министър на азиатската страна Замир ул Хасан Шах и гостуващия заместник-министър на отбраната на Русия генерал-полковник Александър Фомин са оглавявали делегациите на страните за разговорите в Равалпинди, където е щаб-квартирата на армията, отбелязва медията. 

"Двете страни също проведоха задълбочени дискусии за начините на бъдещо сътрудничество. В края, страните подписаха Договора за допускане на военнослужещи от Пакистан в институтите за обучение на Руската Федерация", се казва в изявлението на министерството. 

Сътрудничеството в сферата на сигурността между Исламабад и Москва се засили и разшири след края на 2014 година, когато двата бивши противника подписаха споразумение за военно сътрудничество, припомня VOA. 

В рамките на сделката Русия продаде четири бойни хеликоптери Ми-35М на Пакистан и двете страни си размениха два кръга контратерористични военни учения, отбелязва още американската медия. 

Военноморските флоти на двете страни наскоро участваха в съвместни маневри, в които отработваха борба с трафика на наркотици на територията на Арабско море. Последното морско сътрудничество беше миналата седмица в Санкт Петербург, където пакистански кораб участва в големия парад за Деня на руския военноморски флот. 

„Това беше много важно събитие за нас. Всъщност, илюстрация за важността му бе това, че този парад бе поверен на върховния главнокомандващ на руските въоръжени сили президента Путин“, подчерта посланикът на Москва в Пакистан Алексей Дедов миналата седмица. 

„Това сътрудничество се развива в много посоки. Така че има доста голям спектър. И, разбира се, това е отражение на нашия подход към отношенията с Пакистан, който има собствена независима стойност за нашата страна“, поясни дипломатът.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар