Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Путин и Меркел говориха 3 часа за Украйна, Сирия и "Северен поток 2"

Путин и Меркел говориха 3 часа за Украйна, Сирия и "Северен поток 2"

Разговорите на руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел приключиха, предаде ТАСС.

Срещата продължи повече от три часа.

Преди началото й двамата лидери направиха кратки изявления за медиите. Те казаха, че имат намерение да обсъдят такива въпроси като ситуацията в Сирия, уреждането на украинския конфликт, ситуацията с договора за иранската ядрена програма, двустранни въпроси, в това число и проекта за газопровод Северен поток 2.

От руска страна в преговорите взе участие и сътрудникът на президента Юрий Ушаков, както и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Срещата се състоя в извънградската резиденция на германското правителство Мезеберг, на 70 километра северно от Берлин.

Ще говорим за възможността за установяване на мисия на ООН, която да играе роля в мирния процес в Украйна, каза преди началото на срещата Меркел, предаде ДПА. Тя увери, че Германия е готова да поеме отговорност в тази насока.

Относно Северен поток 2 Меркел се постара да разсее безпокойствата, че този газопровод ще е в ущърб на Украйна, като каза, че тази страна трябва да остане доставчик на руски газ за Европа след разширяването на Северен поток.

"Украйна трябва да продължи да играе роля в транзита на газ за Европа, след като бъде въведен в експлоатация Северен поток 2", заяви тя.

Путин пък каза, че мироопазваща мисия на ООН може да помогне за връщането на мира в източните райони на Украйна.

Пред репортерите Путин призова и за увеличаване на хуманитарната помощ за Сирия като част от усилията за улесняване на завръщането на бежанците в тяхната родина. Той описа притока на сирийски бежанци в Европа като потенциално "огромно бреме".

За последно Путин и Меркел се срещнаха в Сочи преди четири месеца за разговори, които се фокусираха върху украинската криза в момент, в който започна строителството на Северен поток 2, припомня ДПА.

Настоящата среща дава възможност на двамата лидери да укрепят връзките пред политиката на американския президент Доналд Тръмп, в това число митата върху вноса от ЕС и разширените американски санкции срещу Русия, допълва агенцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner