Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Валери Симеонов с условия, за да остане във властта

Валери Симеонов с условия, за да остане във властта

НФСБ иска промяна на политическото споразумение, ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов постави няколко условия, за да остане с подкрепа за правителството и голямата коалиция. На пресконференция той прочете декларация на Националния съвет на НФСБ, с която протестира срещу "едноличния стил на управление на премиера Бойко Борисов".

От НФСБ обявиха, че няма да подкрепят трите оставки на министри, поискани от премиера Борисов заради трагичния инцидент край Своге - на вътрешния министър Валентин Радев, на министъра на транспорта Ивайло Московски и на регионалния министър Николай Нанков.

Симеонов ясно заяви, че ако няма промяна в коалиционните отношения, ръководството на НФСБ ще постави на дневен ред оставането си във властта.

„Когато твоите законопроекти не присъстват, какъв е смисълът от твоето оставане във властта”, попита риторично Симеонов. И обърна внимание, че законопроектът за шума, на който той държи и който е одобрен от Министерския съвет, още не е минал през парламента, тъй като Цветан Цветанов искал да се изчака.

Днес, когато се очаква да се събере Коалиционният съвет в 18 часа, Валери Симеонов ще постави условие, включително и за промяна на коалиционното споразумение.

От НФСБ настояват за промяна на управлението на парламентарната група и дори ще свикат Националния политически съвет, на който ще прекратят участието си в коалицията на управлението в държавата, ако не се изпълнят поставените искания.

От НФСБ изискват решителна промяна в начина на управление към реформи, ускоряване на изпълнение на задачите в правителствената програма в пенсионното дело, повишаване на доходите, гарантиране на живота, здравето и сигурността на гражданите, достъпно и безплатно здравеопазване.

Валери Симеонов обясни, че след вчерашното заседание на партията е било обсъдена актуалната политическа обстановка в страната, възникнали последните серии от оставки и уволнения, които са взети без мотиви и без съгласуване с коалиционните партньори.

Преди да станат ясни резултатите от изследванията, кадрите се жертват с лека ръка, посочи вицепремиерът и добави, че премиерът Бойко Борисов е действал като едноличен управник на държавата, като е нарушил т. 6 от Коалиционното управление, заяви Валери Симеонов.

„Имаше и други оставки, които бяха поискани и не бяха приети", посочи Симеонов, визирайки исканата от него оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова. Според него било редно този министерски пост да се заеме от НФСБ.

Има диалог - има коалиция, няма диалог - няма коалиция. Искаме да се промени диалога в голямата коалиция и в нашата коалиция - Обединени патриоти, каза лидерът на НФСБ.

Симеонов даде срок на коалиционните си партньори до края  на септември: „Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция и да се извършат промени в нашата, в „Обединени патриоти“. Ще очакваме от ПГ на „Обединени патриоти“ да реши въпроса с ръководството на групата в до края на септември“.

Според Симеонов сме свидетели на яростен отпор на маргинални групи, които не желаят кардинални реформи, както и промени в държавния бюджет. По думите му, и 10 души протест пред Министерски съвет могат да спрат законодателство. Всичко това води до неадекватно управление в страната. Липсва воля за извършване на най-необходимите реформи в обществения живот, както и за нормален работен диалог и в малката, и голямата коалиция, оцени вицепремиерът.

В края на пресконференцията Валери Симеонов обобщи още веднъж какво цели НФСБ, като изтъкна: "Дисциплиниран коалиционен партньор съм, не говоря нищо, което не ми е разрешено от останалите. Не уволнявам. Нито заплашвам, нито се моля. Мисля, че е едно нормално политическо поведение, каквото трябва да има."

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар