Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Борисов: Поправихме една несправедливост - че не сме успели да спасим евреите от Македония

Борисов: Поправихме една несправедливост - че не сме успели да спасим евреите от Македония

"И двата народа сме малки, минали сме през какво ли не, но накрая сме оцелели. Така стана, че се сприятелихме - и като правителства, и като държави и работим за добруването на двата народа", подчерта той

Премиерът Бойко Борисов участва в тържествената церемония за откриването на паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите в парк "Чарлз Клор“ в Тел Авив. Той отбеляза, че народите ни имат сходни съдби - преживявали сме несправедливости и тежки периоди в историята си.

"Възстановена е историческата справедливост за българите, които са спасили над 100 хил. евреи", заяви премиерът. По думите му благодарение на българите, хиляди евреи са получили възможност да избягат. 

„Една историческа справедливост беше възстановена“, каза Борисов. По думите му всички, които са направили, така че над 100 хил. евреи в момента да ги има, трябва да получат заслуженото си. Борисов отчете, че те го получават. 

„Благодаря ви, че сте тук", каза още министър-председателят на събралите се сънародници. 

Премиерът обърна внимание, че на събитието присъстват премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, кметът на Тел Авив. Борисов коментира, че с израелския си колега са се обединили заедно да проверят архивите, защото може да се окаже, че още хиляди евреи са спасени от българската държава.


"С този паметник подпечатихме една несправедливост за България - че не сме успели да спасим евреите в Македония. Тези обаче, които са били в България, сме ги спасили. Тази несправедливост не трябваше да тегне над нас," добави премиерът 

"Когато слушах българския и израелския химн, изпитах удоволствие и удовлетворение. Благодаря на всички, че сте тук", заяви министър-председателят. 

"Може да се окаже, че много други, хиляди, евреи са спасени от българската държава. Хиляди евреи са получили възможност да избягат. Оставих една голяма дебела папка с документи, която вашият премиер да разгледа", разкри Борисов по време на откриването на паметник за спасяването на българските евреи в Тел Авив. 

"И двата народа сме малки, минали сме през какво ли не, но накрая сме оцелели. Така стана, че се сприятелихме - и като правителства, и като държави и работим за добруването на двата народа", отсече той. 

"Когато се скараме, да дойдем тук на паметника да се сдобрим", призова премиерът. 

Той багодари на своя приятел Бенямин Нетаняху, че е дошъл на този паметен ден и още веднъж подчерта близките връзки между двата ни народа. 

По време на церемонията хор изпълни химните на двете страни. Деца от българското училище в Тел Авив казаха стихотворение на български език. На събитието присъстваха десетки български евреи, които живеят в Израел, както и кмета на Тел Авив. 

Депортирането на българските евреи в нацистки концлагери е спряно след силната реакция на обществеността. От вероятна гибел са спасени около 50 хил. евреи. През март 1943 година обаче са депортирани над 11 хил. евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пиротско. От лагерите оцеляват само около 300 души. 

Идеята за поставяне на паметник за спасяването на евреите се зароди през 2013 година, по повод отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава правителството отпусна 150 хил. лева, за да се отбележи годишнината и да се направят два еднакви паметника- за София и за Тел Авив. 5 години след отливането на монумента стана ясно, че той се е повредил заради неправилно съхранение. На 14 март кабинетът отпусна 36 хил. лева за промяна на дизайна му и нова отливка на паметника.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар