Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Марешки продава аптеките си за 170 милиона лева

Марешки продава аптеките си за 170 милиона лева

Марешки продава аптеките си за 170 милиона лева. Сделката е за близо 400 обекта. Напреднали преговорите му с чешката верига “Д-р Макс” и немския дистрибутор “Фьоникс”, но вероятно ще го купи българин, пише в. "24 часа"

 

Депутатът Веселин Марешки продава аптечния си бизнес – според няколко независими източника цената е започнала от 200 млн. лв., а сега е свалена на 170 милиона. След като ги продадял, щял да се отдаде само на политика, твърдят източниците на “24 часа”.

Намеренията му за продажба били съвсем сериозни и бил в напреднали преговори с чешката верига “Д-р Макс”, която искала да стъпи и на нашия пазар, след като влезе в Румъния, Полша и Словакия. “Д-р Макс” управлява близо 1300 аптеки в Източна и Централна Европа с общи продажби за 1,25 млрд. евро и планира да разшири в бъдеще мрежата си в Италия, България, Македония, Хърватия, Босна и Черна гора.

Чехите обаче се отказали заради българското законодателство, което позволява едно дружество да има максимум 4 аптеки.

Веселин Марешки продава аптеките си, тъй като искал да се занимава само с политика.

Това означавало фактически да купят някоколко десетки фирми, които стоят зад близо 400 аптеки на Марешки. Това изискване в закона отблъсква сериозните стратагически инвеститори като германския търговец на лекарства “Фьоникс” и други международни компании.

“Фьоникс” преговаряли също преди година и половина, но пак не се е стигнало до резултат.

Интерес имало и от Ромфарма. Това е румънския фармацевтичен производител, който е най- големия собственик на земеделски земи у нас.

Вероятно това е и причината Марешки да обедини лекарствения си бизнес в холдинг.

От средата на миналата година е регистриран “Марешки холд”, който е шапка на фирмите, притежаващи аптеките и на търговеца на едро “Фармнет”.

Първите стъпки на Марешки в бизнеса с лекарства са през 1991-1992 г., когато открива първата си аптека. В момента Марешки вече има около 400 аптеки. През миналата година Комисията за защита на конкуренцията за пореден път глоби Марешки с близо 500 хиляди лв. за нелоялна конкуренция на “Фармнет”.

Оказван бил натиск на конкурентни аптеки в седем града да зареждат лекарства от “Фармнет”. В противен случай собствениците били предупреждавани, че до тях ще се отвори аптека от веригата на Марешки и те ще фалират. По този казус имаше и разследване на прокуратурата.

Източник: в. "24 часа"

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар