Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Кольо Колев: Догодина ще има предсрочни избори 2 в 1

Кольо Колев: Догодина ще има предсрочни избори 2 в 1

Те ще са или с европейските, или с местните

Догодина ще има предсрочни избори и те най-вероятно ще са в комбинация с европейските избори. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV социологът от „Медиана” Кольо Колев.

Според него другият вариант е предсрочният вот да се проведе заедно с местните избори. Към момента хората, които искат правителството да изкара пълен мандат, са 37 процента. Близо 30 процента са на мнение, че трябва да си ходи предсрочно, каза още социологът.

 „Ще продължат този тип миникризи, малки пожари, които ще се гасят оперативно, „пожарникарски”. В крайна сметка те ще доведат до по-голяма криза и това е в резултат от ниското ниво на администрацията. Всичко това ще доведе до предсрочния вот”, коментира Кольо Колев.

По думите му, ударът върху ГЕРБ от последните скандали е преди всичко имиджов. Бойко Борисов губи 6 на сто от личния си рейтинг в рамките на един месец, отбеляза социологът.

 „Най-голямата загуба е за Патриотите, които за месец губят над 3 процента от електоралния си потенциал”, заяви Колев. Той отдаде този резултат на острите нападки между Волен Сидеров и Валери Симеонов. Рейтингът на Сидеров спада с 5 на сто. 

 „Много анализатори интерпретираха искането на оставки, което Борисов отправи, като опит за изпускане на напрежението в обществото. Само че в резултат от скандалите и дебатите, свързани с оставките, не се привижда просто наказващата ръка на Борисов, а някакви други игри, опит за преразпределение на властовите структури”, отбеляза Колев.

 „В този смисъл не се постига и основният ефект – смъкване на социалното напрежение. Възникват и подозрения, че тези политически размествания не са свързани с ефективността на властта и нейната работа, а с опит за политическо и икономическо пренареждане. Последваха загадки от типа на „Маринела”, „Карнобат”, преди това имаше законът „Домусчиев”, след това във връзка с катастрофата се заговори за „Трейс”. Всички тези неща създават усещане, че не е толкова въпросът за ефективността и изпускане на напрежението, колкото става въпрос за корпоративни интереси и опит за политическо пренареждане”, смята социологът.

Източник: bTV

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner