Четвъртък, 23 Май 2019
Четвъртък, 23 Май 2019
ЕК: Няма да преразглеждаме главите от споразумението с Лондон

ЕК: Няма да преразглеждаме главите от споразумението с Лондон

Няма да преразглеждаме главите от споразумението с Лондон, които вече са затворени, включително уреждането на финансовите задължения. Това заяви  говорител на Европейската комисия по повод преговорите за оттеглянето на Великобритания.

"Дължим на гражданите и бизнеса в ЕС спокойно оттегляне на Великобритания. Няма да застанем на пътя на уреждането на откритите въпроси", добави той.

Британският премиер Тереза Мей вчера заяви, че ако Лондон не постигне споразумение с ЕС за оттеглянето, ще се промени изразеното вече съгласие за уреждането на задълженията към общностния бюджет. Великобритания по-рано се съгласи да плати на ЕС между 35 и 39 милиарда евро през следващите десетилетия.

Следващата седмица Съветът на ЕС ще обсъди напредъка по преговорите. Очаква се през октомври, ако преговорите напреднат, Европейският съвет да разреши началото на подготовката на документ за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. Засега преговорите не постигат пробив по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар