Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Проф. Пламен Киров: Промените в кабинета можеха да станат и без съгласувателната процедура между президента и МС

Проф. Пламен Киров: Промените в кабинета можеха да станат и без съгласувателната процедура между президента и МС

Става въпрос за политическа игра, „даже издребняване в случая“, смята бившият конституционен съдия

Персоналните промени в кабинета можеха да станат и без тази съгласувателна процедура да предхожда  гласуването в Народното събрание. Това каза юристът и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР.

„Проблемът възниква, че при положение, че Младен Маринов бъде избран за министър на вътрешните работи той ще съвместява едновременно функцията на един политически ръководител на министерството и заедно с това ще бъде главен секретар на МВР. Разбира се, това е едно състояние на несъвместимост.

Затова Законът на МВР дава няколко основания за прекратяване на мандата на главния секретар и е посочено и "по искане на самия главен секретар". Такова искане, доколкото се разбра, е постъпило. То се прави до Министерски съвет, тъй като в случая с назначаването на главен секретар на МВР са налице т.нар. споделени правомощия между изпълнителната власт в лицето на МС и на президента на Република България.

Главният секретар се назначава по предложение на Министерски съвет с указ на президента. Тук е мястото, където трябва да се направи съгласуването. Само че тази съгласувателна процедура е насочена преди всичко към позитивното действие – назначаване на главен секретар. Може между президента и МС да има разногласия от гледна точка на професионалните и моралните качества на предложената кандидатура, но в случая имаме едно искане от главния секретар  и в случая основанията и мотивите са без значение. Факт е, че е постъпило искане“, обясни той.

По думите му, ако има решение на МС и то е изпратено с предложение Младен Маринов да бъде освободен от поста главен секретар, то трябва да бъде придружено със заявлението на Маринов, че иска да бъде освободен. Ако заявлението обаче не е приложено към решенията на МС, трябва да бъде изискано от президента преди подписването на указа, посочи проф. Киров: „Не сме наясно дали такова заявление е приложено към документацията. Ако липсва, президентът е прав да не подписва.“

Според проф. Киров обаче става въпрос за политическа игра: „Даже издребняване в случая“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner