Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Борисов пред Американската търговска камара: Имаме едни от най-добрите условия в Европа за правене на бизнес

Борисов пред Американската търговска камара: Имаме едни от най-добрите условия в Европа за правене на бизнес

Докато Радев не подпише указа, няма да се гледат министерските оставки и нови назначения

„Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който участва в бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България.

Темата на срещата е „Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени“, на която бяха обсъдени измеренията на трансатлантическата икономика на САЩ и Европейския съюз.

„Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни е, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.

Според Борисов страната ни има едни от най-добрите условия за правене на бизнес в Европа. "Финансовата стабилност е нещо, което обикновено се оценява след време. Изкушенията на популистите да се похарчат парите ги има във всяка една държава", изтъкна той.

„22 години България е във валутен борд. Ние сме се научили да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

Борисов коментира и темата за Западните Балкани. „Тя беше сложена от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“.

По повод междуинституционалните скандали за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, премиерът Бойко Борисов каза:

"Във вътрешен план - от всяко нещо се опитва да се създаде скандал. За съгласуването на оставката на главния секретар - когато един човек направи волеизялнеие, че не иска да е на даден пост, съгласуването е формално. Ние можехме преди време да спрем този, който беше във ВВС, а поиска да стане президент. Не го направихме! Когато посланик Рубен не искаше да е посланик, какво трябваше да направим, да го питаме за причините?

Ако аз съм предложил нов главен секретар, без съгласуване - тогава съм в тотална грешка, но аз не съм предложил. Никой не е бил подценен. Не мога да спра Младен Маринов да не е главен секретар - подал си е писмена молба да бъде освободен, аз съм я разписал. Ако президентът може - нека го спре! Но не да не му подписва указа, а да го убеди. 

Ние искахме да спрем министерската криза. И съм казал на всички институции - докато не се подпише указът, няма да го вкарваме в парламента. Е, аз ли водя войната? Това ми е била логиката, ако съм сбъркал - грешен съм!  Така че, когато президентът се убеди, че Младен Маринов не иска да бъде главен секретар - тогава ще го избираме за министър”, заяви Борисов в края на словото си по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner