Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Китай въвежда контра мита на американски стоки

Китай въвежда контра мита на американски стоки

Китай обяви, че от 24 септември въвежда мита между 5 и 10% върху внос на американски стоки за 60 милиарда долара, стана ясно от официално съобщение на Държавния съвет на страната, цитирано от Синхуа.

Става дума за близо 4000 позиции от вносния списък на американски стоки в Китай, които ще бъдат обложени с 10% мито и още 974 позиции, по които митото ще е 5%.

Това е принудителна мярка, предизвикана от действията на САЩ и налагането на мита на китайски стоки за 200 милиарда долара, се казва още в съобщението. Пекин обаче потвърждава ,че се надява търговските спорове между двете страни да бъдат разрешени чрез диалог и преговори.

"Само при равноправно сътрудничество и прагматичен диалог ще може да бъдат защитени интересите и на двете страни и принципите на свободната търговия", смятат още китайските власти.

Свързани статии (по етикет)

  • Американска компания спира Apple в Китай

    Забрана върху продажбите на няколко актуални модели iPhonе се стовари върху Apple в Китай. Но тя не е провокирана от търговската война между САЩ и азиатската страна, а от действията на друга американска компания, предава technews.bg.

  • Тръмп нарече бившия си държавен секретар "тъп" и "ленив"

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на критиките на бившия си държавен секретар Рекс Тилърсън, като го нарече "тъп" и ленив" ден след като той разказа как предупреждавал президента да не предприема неща, които биха нарушили закон или договор на САЩ, предаде Ройтерс.

  • Тръмп избра руса журналистка за посланичка на САЩ в ООН

    Американският президент Доналд Тръмп е решил да избере говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт за посланик на САЩ в ООН, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Блумбърг.

Оставете коментар