Вторник, 19 Ноември 2019
Вторник, 19 Ноември 2019
Какво важно си казаха Путин и Орбан?

Какво важно си казаха Путин и Орбан?

Руският президент Владимир Путин и унгарският премиер Виктор Орбан обсъдиха в Москва положението в Сирия и Украйна, както и отношенията между Русия и ЕС, предаде ТАСС.

"При международните въпроси бе обсъдено сътрудничеството между Русия и ЕС. Обмениха се, разбира се, и становища за положението в Украйна. Информирахме г-н Орбан за последните развития на процеса на решаване на сирийската криза", каза Путин след срещата.
 
Руската страна е подчертала важността на социално-икономическото възстановяване на Сирия, добави Путин. "Срещата премина делово и конструктивно, разговорът бе много полезен", каза още той.

Путин не изключи възможността едно от сухопътните отклонения на газопровода "Турски поток" да мине през Унгария.
 
"През Унгария минава транзитно руски природен газ за Европа. Разположените на унгарска територия подземни хранилища позволяват надеждно и безпрепятствено доставяне на газ на европейските потребители дори в пикови моменти. Проучва се възможността за включване на унгарските партньори към нови маршрути на пренос на руски газ за Европа. Не изключвам след завършването на строежа на "Турски поток" едно от сухопътните му отклонения да минава през Унгария", каза Путин.

"Споразумяхме се за доставки на газ до 2020 г. И както каза г-н президентът, не е тайна, че Унгария иска газопроводът да минава през нея. Помолих г-н президента да обмисли тази възможност", каза унгарският премиер.
 
Орбан заяви, че руско-унгарският проект за АЕЦ "Пакш-2" ще бъде доведен до успешен завършек.
 
"Заради бюрократичната практика на ЕС възникват най-различни затруднения, но ще се опитаме да спазим графика", каза той.
 
Орбан съобщи, че е помолил Путин да обмисли разширяване на двустранното сътрудничество във финансовата област.
 
Той напомни успешния опит в тази област и даде пример с унгарската банка ОТП, която има 5000 служители в Русия.
 
"Като трети най-голям акционер в Международната инвестиционна банка, Унгария е готова да приеме централата й в Будапеща. Помолих г-н президента да предаде на ръководството на банката да обмислят такова преместване", каза Орбан.
 
Той също така е предложил на Путин да се създаде нова директна въздушна линия междуБудапеща и Казан.
 
Унгария и Русия трябва да си сътрудничат по-тясно в научната област, фармакологията и онкологията, добави Орбан.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар