Понеделник, 17 Декември 2018
Понеделник, 17 Декември 2018

Министерските оставки нажежиха страстите: БСП и ДПС призоваха за оставка на кабинета и предсрочни избори! (обзор)

Министерските оставки нажежиха страстите: БСП и ДПС призоваха за оставка на кабинета и предсрочни избори! (обзор)

След четири часа в пререкания парламентът гласува новите министри.

"Дебатът не трябва да бъде за оставки и назначения, а за това накъде върви страната. Предсрочните избори са неизбежни", смята ДПС

В отсъствието на премиера Бойко Борисов, който е на среща на върха на ЕС в Залцбург, вицепремиерът Томислав Дончев представи кандидатите за нови министри в пленарната зала.

Дончев представи три проекта за решение: Николай Нанков да бъде освободен като министър на строителството и на негово място да бъде избрана Петя Аврамова; Ивайло Московски да бъде освободен като министър на транспорта и на негово място да бъде избран Росен Желязков; Валентин Радев да бъде освободен като министър на вътрешните работи и на негово място да бъде избран Младен Маринов.

Над 190 народни представители са в пленарната зала, но се регистрираха 139. В зала присъстват тримата министри в оставка, както и кандидатите за постовете им.

Предложението на БСП гласуването да се предава пряко по БНТ беше отхвърлено.

БСП:

Трябва да чуем каква е политиката на новите министри, за да докажат, че не са пионки, които заменят едни хора с други, за да се избегне криза, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. „Искаме да чуем каква ще е политиката на новите министри, искаме анализ на министерствата, както и какви ще бъдат първите им действия във всяка една сфера. Първо министрите да обяснят какво ще правят, че те не са просто пионки, които да заменят едни хора с други само за да се избегне политическа криза, а че реално ще действат“, посочи Стойнев. Министрите са бушоните, когато има обществено напрежение, каза Георги Свиленски от БСП. Според него няма значение кой министър как ще се казва, тъй като цялата политика на правителството е сбъркана. „Когато се носи политическа отговорност, тя трябва да бъде на по-високо ниво, да я понесе министър-председателят и целият кабинет", категоричен бе Свиленски. Той поясни, че БСП няма как да подкрепи промените в кабинета, не защото са опозиция, а защото тези промени не решават нито един проблем на българското общество. Депутатът Крум Зарков отправи въпрос към Младен Маринов: „Каква е оценката му за действията на полицията в Радомир и какво ще направите да предотвратите подобни „лоши“ комуникации?”

ГЕРБ:

Няма основание и няма как да се изисква предварително представяне на концепции. Не сме в процедура на публичен подбор, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на правна комисия Данаил Кирилов преди гласуването на министерските оставки в отговор на настояването на БСП кандидатите за министри да представят концепциите си. „Да се придържаме към Правилника, да не допускаме демонстрации под формата на процедури“, призова той. „Очевидно е, че кандидатите са поканени, за да отговарят на въпроси“, заяви Кирилов. „Това са хората, които ще носят отговорността“, обяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. „Ще бъдат градивни, вие може ли да направите такъв отчет“, попита той депутатите от БСП.

ДПС:

ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ преди гласуването на министерските оставки. „Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта, тоест с отлагане на неизбежното“, посочи той. „Трите министерски оставки ще тушират напрежението, това е очакването на управляващите, но няма да се случи“, коментира Карадайъ. „Не чухте предупреждението ни да съставите правителство, за да осъществите собствената си програма за управление“, посочи той. „Противопоставихте български граждани, дадохте власт на национализма и популизма. Възприехте ги и ги превърнахте в своя кауза“, обяви председателят на ПГ на ДПС. „Разрушихте и малкото останало доверие в институциите и с това предизвикахте криза на държавността. Тя е може би най-тежката не само в новата история на България“, посочи Мустафа Карадайъ. „Днес трябваше да отговорим на въпросите как да спрем войната по пътищата и агресията, как да подобрим живота на българите, какво да се предприеме по преговорите за Многогодишната финансова рамка“, обясни той. „Няма да чуем отговорите на важните въпроси от правителството, няма да дочакаме решението на проблемите на българите от това правителство“, обяви Карадайъ и уточни, че формулата на властта е грешна. „Предсрочните избори са неизбежни. Нито оставки, нито предсрочните избори сами по себе си са решение“, каза още председателят на ДПС.

ГЕРБ:

„Много е тъжно още преди да стъпят в длъжност новите министри да искате те да отговарят на въпроси. Свещено конституционно право на премиера е да решава с кого да работи и с кого - не, и отговорността я носи само той“, каза Вежди Рашидов по повод искането на опозицията новите министри да отговарят на депутатски питания за управленските си намерения. Рашидов се обърна към БСП с думите: „Когато е немило едно управление, това застрашава националната сигурност. По тази логика заради това, че съм загрижен за националната сигурност, мога да искам оставките на вашите лидери. Така че по-добре вие си подайте оставката и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сериозно управление и сигурност в държавата".

ДПС:

Правителството е изчерпано, каквито и промени да прави, не може да промени усещането на немощ, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. „Вижте с какво се занимава правителството след Председателството – интриги, коалиционни разпри, малката, голямата коалиция, проблемите между двете. Това ли е дневният ред на обществото“, попита той. „България прие унизителни условия за еврозоната, каквито нито едно правителство не може да си позволи“, посочи Цонев, според когото правителството работи в управленския хаос. Днес дебатът не трябва да бъде за оставки и назначения, а за това накъде върви страната“, каза още депутатът от ДПС.

Обединени патриоти:

Подновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично, каза председателят на ПГ на Патриотите Волен Сидеров. „Дебати днес нямаше, не чухме идеи, иска се оставката на цялото правителство. Предложих го преди вас, в това няма нищо критично“, посочи той по повод изказвания на БСП за оставка на цялото правителство и се позова на социологически проучвания, според които обществото не иска избори.

Воля:

Подкрепяме патриотизма на министрите, които в момента ще си отидат, но не подкрепяме на килограм, каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Ние много сериозно се бяхме подготвили за дебат по същество, обаче с кого да дебатираме. Излязоха няколко човека, прочетоха монотонно няколко слова... Мога да си направя извод, че в момента се подготвя коалиция БСП, ДПС и ВМРО. Няма как да подкрепим една такава коалиция“, коментира Марешки. Той посочи, че позицията на „Воля“ винаги е в интерес на българските граждани. „Ние подкрепяме патриотизма на министрите, които в момента ще си отидат. Но не подкрепяме патриотичното поведение на министър Каракачанов. Няма да подкрепяме на килограм“, каза още той.

След четири часа в спорове и пререкания, Народното събрание гласува поотделно оставките на министрите на транспорта, на строителството и на вътрешните работи и избора на новите членове на кабинета.

Депутатите от БСП спазиха обещанието си и гласуваха против.

Първо бе гласувана оставката на Ивайло Московски, приета с 20 гласа „За” и 8 „против”. На неговото място бе избран Росен Желязков със 125 гласа „За” и 88 „против”.

Министърът на регионалното развитие и строителството Николай Нанков бе освободен с 205 гласа „За” и 8 „против”. На негово място със 125 гласа „За” и 90 „против” против бе избрана Петя Аврамова.

Последен бе освободен вътрешният министър Валентин Радев с 207 гласа „против” и 9 „За”. За нов шеф на МВР бе избран Младен Маринов със 126 гласа „За” и 90 „против”.

Новите министри се заклеха.

(по материали на агенция „Фокус”, снимка-колаж: БГНЕС)

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар