Събота, 20 Юли 2019
Събота, 20 Юли 2019
Държавните и партийни лидери поздравиха българите за Деня на независимостта

Държавните и партийни лидери поздравиха българите за Деня на независимостта

Цветан Цветанов упрекна политиците, че не са във Велико Търново

„Прокламацията на Независимостта бе триумф на българската държавност, ясен знак към Европа и света, че млада България ще отстоява с всички сили своето място сред самостоятелните, благоденстващи и цивилизовани държави”. Това заявява президентът Румен Радев в свой поздравителен адрес по повод тържественото отбелязване във Велико Търново на 110 години от обявяването на българската Независимост. „Вярвам, че успехът на предците ни е нагледен пример как с единение и решителност нашият народ може да бъде господар на съдбата си”, посочва президентът.

"Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият национален интерес е свързан и със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци, довели до независимостта на България. Ние трябва да продължим твърдо да отстояваме интересите си на световната политическа сцена, да пазим идентичността си, да се гордеем с нашите традиции и култура и винаги да помним смелия и борбен дух на българина, благодарение на който днес живеем в свободна държава", написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.

"Днес отбелязваме 110 години от Независимостта на България - едно национално и държавно постижение", се обърна председателят на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа. Тя добавя, че и днес независимостта не е титла, която получаваш наготово, а всекидневен избор- какъв да бъдеш. "Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си. Честит празник, българи", пише още лидерът на левицата. 

"Днешният 22 септември е датата, която може да ни даде независимостта, за която всеки един българин и политик говори днес”. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във Велико Търново, където е по повод честванията на 110-годишнина от обявяването на независимостта на България. „Когато сме в предизборна кампания, всички са тук, но когато няма избори – всички се потапят и изчезват”, каза с упрек Цветанов.

 „Празникът на Независимостта е повод да отдадем заслужена почит на всички, които са направили възможен този акт – независима, обединена, свободна България. Този важен исторически акт става възможен, защото са обединени волята и усилията на гражданите, политиците и държавниците. Днес, когато отбелязваме Деня на Независимостта, трябва да си дадем сметка, че свободата означава отговорност, че независимостта означава отговорност. Трябва ясно да съзнаваме, че само обединени от обща кауза и от общи ценности можем да постигнем благоденствие и просперитет и да гарантираме успех и достойно място на страната ни в обединена Европа. От мое име и от името на Движението за права и свободи ви пожелавам да бъдете горди, свободни и активни участници в запазването и отстояването на демокрацията и независимостта.”, се казва в поздрава на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, разпространено от пресцентъра на движението.

Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов честити празника по време на представянето на военна техника пред Министерството на отбраната. "110 години България съществува като независима държава, въпреки политическите превратности, благодарение на Българската армия", каза той. "Десетилетия наред армията беше "орязвана". За последните 20 години бюджетът за здравеопазване е увеличен 4 пъти, а този на армията орязан 4 пъти. Последният път беше орязан с 40%. Въпреки недоимъка на армията, тя си изпълнява задълженията. Не е лесно, рисково е, но въпреки това хората имат дух", допълни министърът на отбраната.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Корнелия Нинова: Сделката за Ф-16 е твърде скъпа за бедна България! Затова сме против!

  Сделката за Ф-16 е твърде скъпа за бедна България! Затова сме против!

 • Нинова към Радев: Свикайте КСНС да видим кой ще носи отговорност са ситуацията с НАП!

  Обръщаме се към президента Радев и настояваме, искаме, молим го да свика КСНС - да видим кой ще носи отговорност за ситуацията с НАП. Това каза в декларация от името на парламентаната група лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от "Фокус".

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

Оставете коментар