Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Ердоган напусна залата на ООН, когато на трибуната започна да говори Тръмп

Ердоган напусна залата на ООН, когато на трибуната започна да говори Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган демонстративно напусна залата на ООН в Ню Йорк, когато на трибуната застана американският президент Доналд Тръмп, предаде БТА, цитирайки турския вестник Стар. 

Това се случва по време на 73-та сесия на ОС на ООН. В момента световните лидери  по строго установен ред произнасят своите слова в рамките на сесията.

САЩ и Турция не са в добри отношения от известно време, като имат противоречия по много теми - от различните интереси в Сирия през амбицията на Турция да купи руски отбранителни системи до случая с евангелския пастор, който е обвинен от Турция в тероризъм и помощ за неуспешния преврат през 2016 г.

Наскоро Eрдоган коментира решението на американския президент да удвои митата върху стоманата и алуминия, внасяни в САЩ от Турция, заради нежеланието на Анкара да освободи арестувания преди повече от година и половина Андрю Брънсън. Турският президент заяви, че САЩ действат неправилно спрямо Турция и няма как да „приведат Турция в съответствие“ чрез заплахи.

Припомняме, че очакванията са в своята реч Общото събрание на ООН турският президент да се съсредоточи върху проблема със сирийските бежанци и конфликта в южната турска съседка 

Това е първата визита на Ердоган в САЩ от началото на търговския спор между двете съюзнички от НАТО заради редица въпроси, сред които продължаващият арест на американския пастор Андрю Брънсън.

Ердоган се очаква да призове международната общност да сподели отговорността за сирийските бежанци. В момента Турция осигурява подслон на 3,56 милиона сирийски бежанци по данни на турското МВР.

 "Никоя друга държава не се е нагърбила с толкова голяма отговорност, както Турция направи в сирийската криза, започнала преди седем години", каза Ердоган в Анкара вчера, преди да отпътува за Ню Йорк, предаде Анадолската агенция. "Никоя друга страна не е платила същата цена като нас", добави той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар