Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Антикорупционната комисия не изпълнявала поръчки срещу неудобни на властимащите

Антикорупционната комисия не изпълнявала поръчки срещу неудобни на властимащите

„Няма нито един ред за нищо незаконно при Делян Пеевски. Това лице е един от най-големите данъкоплатци”, казва шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Не е вярно, че получаваме поръчки от властимащите срещу хора, които в момента са неудобни. Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в интервю за предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ.

Георгиев посочи, че българският модел за борба с корупцията е различен от румънския. „При нас единственият орган, който може да повдига обвинение, е прокуратурата. Но всички органи, които могат да разследват корупцията, са събрани в един. Създаде се задължение и за КПКОНПИ да запорира имущество. При нашия модел се създават всички предпоставки за добри резултати, защото превенцията се съчетава с борбата с корупцията“, каза още той.

Попитан за случая с Трайчо Трайков, Георгиев отговори: „Aко Трайков предостави декларация с доказателства откъде има тези средства достатъчно време преди крайния срок, който вече е 2 месеца и половина, това ще бъде взето предвид. И ако той успее да докаже откъде са му тези средства, няма да има изземане на имущество. Интересуваме се от доказателствата, които той ще покаже, но налагаме обезпечителни мерки, когато установим несъответствие. Има източници например на доходи в чужбина, които ние не можем да проследим – например имал си богат чичо в Америка, който е починал и ти е оставил наследство. Затова каним лицето да ни обясни нещата, които ние няма как да знаем“, обясни Георгиев. Той определи като чиста случайност съвпадението на проверките срещу Трайков с дати на негови лични и семейни празници.

Попитан дали получава поръчки от властимащите срещу хора, които в момента са неудобни, той отговори: „Това не е вярно. Това е пълен абсурд. И да искаме, няма как да го направим. Говорим за приходи и разходи - неща, които са видими и проверими. Нещата са простички, това са пари.“

На въпрос за случая със Симеон Дянков, срещу когото също се прави проверка, Георгиев отговори: „Извършихме проверка спрямо него, но не можахме да го намерим за разлика от Трайчо Трайков. Дянков ми звънна лично в 00.30 часа, защото е бил в Америка и каза, че ще ни съдейства. Той е декларирал, че има съпруга, но от САЩ ни отговориха нещо много странно - че „най-вероятно това лице е женено, но липсва акт за граждански брак“. И това е един от фактите, които искаме от него. Така че той ще предостави документи и за това, и за имуществото си“, обясни Георгиев.

За бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева, Георгиев беше лаконичен и поясни, че има голям обем доказателства и СРС-та. „Десет тома са данните от подслушването. Какво правят тези пари в колата на тази жена?”, попита той. За Георгиев било удоволствие да работи по толкова лесен случай, защото не Десислава Иванчева била виновна.

Няма достатъчно доказателства за корумпиран депутат. Но сигнали имало. Работело се по тях. Няма нито един ред за нищо незаконно при Делян Пеевски, каза още Пламен Георгиев. Това лице е един от най-големите данъкоплатци, поясни той.

По отношение скорошното му предложение децата да се обучават в детската градина на антикорупция, Георгиев поясни, че с игри и с филмчета децата могат да станат нетолерантни към корупцията и всичко започва от предучилищната възраст.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар