Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Турция: Признаваме Македония под конституционното ѝ име и я подкрепяме за членство в ЕС и НАТО

Турция: Признаваме Македония под конституционното ѝ име и я подкрепяме за членство в ЕС и НАТО

Турция ще продължи да подкрепя просперитета и сигурността на приятелската страна Македония и нейното членство в ЕС и НАТО, съобщи в сряда турското Министерство на външните работи, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“, цитирано от Агенция "Фокус". 

"Турция признава Република Македония под конституционното ѝ име още от самото ѝ основаване. Както и досега, ще продължим да подкрепяме приятелска Македония, нейният просперитет и сигурност, както и нейното присъединяване към ЕС и НАТО", се казва в реакция на официална Анкара за неделния референдум в Македония. 

Агенция „Фокус“ припомня: 

На 12 юли 2018 година гръцкият вестник Protothema съобщи: „Турция признава Република Македония с конституционното й име“, се отбелязва в забележка на Анкара в края на текста на общата Декларация от срещата на върха на НАТО, с която, освен другото, малката балканска страна е поканена да започне преговори за присъединяване към Алианса, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema. 

Изданието отбелязва, че Турция не е единствената страна-членка на Северноатлантическия алианс, която признава Македония с конституционното й име. 
Сред другите страни са и САЩ, но американците не включиха особено мнение в документа, че признават Скопие като „Македония“, пише „Прототема“. В Договора за името между Македония и Гърция ясно се казва, че Скопие ще влезе официално в НАТО само като „Северна Македония“, припомня вестникът“. 

Днешното изявление на турското МВнР е само потвърждение на тази позиция, на която Анкара настоява още от зараждането на спора през 90-те години на ХХ век. 

В хода на преговорите между Атина и Скопие Турция открито застана на страната на противниците на споразумението и дори прие в края на февруари т.г. най-отявления враг на сделката между Ципрас и Заев – президентът на Македония Георги Иванов, в Анкара, където му гарантира, че ще получи пълна подкрепа. 

Нещо повече, сред аргументите на привържениците на споразумението в Атина е и този, че ако не се стигне до договор по спора за името, Гърция ще си отвори втори вражески фронт на северозапад, освен този на изток – с Турция.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар