Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Министерството на здравеопазването отпуска 5 милиона лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

Министерството на здравеопазването отпуска 5 милиона лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

Основният приоритет при разпределението на средствата, които Министерството на здравеопазването получи с Постановление на Министерския съвет в края на септември, е обновяването на хемодиализната мрежа в страната.

От 8,1 млн. лв., които правителството отпусна, здравното министерство предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване. Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.

Разпределението на средствата е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана, Пловдив и София.

С другите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения.

В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.

Поради проблем със системата за омекотяване на водата, десетки пациенти от Видин в продължение на седмица бяха карани на хемодиализа в Монтана.

Гръмналата водоочистваща система бе подменена. Извършена бе предвидената по план дезинфекция. Хемодиализата бе възстановена във Видин.

В отделението очакват обещаните от Министерството на здравеопазването 180 хиляди лева за ново оборудване. Те са за хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Случаят с видинската хемодиализа предизвика и скандал, тъй като един пациент почина, а друг изпадна в кома. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев назначи проверка на ИА "Медицински одит". Той увери още миналата седмица, че когато има резултат от проверката ще съобщи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар