Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи

Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи

Имаме победа. Абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий, каза омбудсманът Мая Манолова.

Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи. С приетите промени се дава възможност децата без право на наследствена пенсия да получават семейна помощ, предаде агенция „Фокус“.

На първо четене въвеждането на нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители беше подкрепено единодушно на 21 септември.

Депутатите решиха помощта да се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Родителят или настойникът трябва да живеят постоянно в страната. За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище.

Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат.

След разговори с „Обединени патриоти“, с експерти от социалното министерство и с личния ангажимент на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов ще подкрепим текста, с който ще се даде възможност всяко дете сирак да получава помощ. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по окончателните промени в Закона за семейните помощи.

„Ще можем да го обвържем и с децата, които нямат наследствена пенсия от починалите си родители“, обяви той. „Текстът ще бъде подкрепен от парламентарното мнозинство, от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Благодаря за разбирането и за намирането на консенсус на всички деца с починали родители и ще могат да се възползват от тази помощ“, каза още Цветан Цветанов.

По-рано парламентът прекрати гласуването на промените в Закона за семейните помощи за деца, докато не стане ясно решението за подоходния критерий при отпускането на новата помощ.

Предложението за подоходен критерий за отпускане на новата помощ породи дебати в пленарна зала.

От БСП и ДПС призоваха то да се преосмисли и критерият да отпадне. Така по настояване на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов гласуването за подоходния критерий беше отложено.Вносителите на промените провеждат консултации с финансовото министерство и с премиера Бойко Борисов.

Вече всички деца сираци ще получават финансова подкрепа от българската държава. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова във връзка с помощите за деца сираци.

„След една кампания, след писане на законопроекти, срещи с парламентарните групи, натиск, имаме добра новина. Имаме победа. Абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий“, каза омбудсманът.

Манолова поясни, че кампанията е започнала с писмото на Златина Хаджипанайотова до Дядо Коледа, с което молеше и настояваше българската държава да подкрепи децата сираци.

„Обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне“, каза Маналова и поясни, че се чувства щастлива, защото се връща справедливостта и достойнството на децата и техните живи родители.

„Става дума за 6000 деца и е абсолютно във възможностите на българската държава да подкрепи всяко едно от тях“, допълни Маналова. По думите й вече няма да има ограничение на подоходния критерий.

Надявам се, че финансовата подкрепа за децата сираци няма да бъде символична и ще бъде определена в Закона за държавния бюджет за 2019 г, каза още омбудсманът.

„Доскоро имаше унизителни ограничения, че подкрепа получават само тези, чиито родители имат доход до 75 лв. Представете си, кое е това българско семейство, което може да оцелее“, поясни Манолова. По думите й несправедливостта повече няма да съществува.

Манолова допълни, че добрите граждански кампании с добра енергия, които преследват справедливи каузи - успяват. Според нея държавата трябва да бъде майка на своите деца, а не мащеха. 

Оставете коментар