Понеделник, 14 Октомври 2019
Понеделник, 14 Октомври 2019
Корнелия Нинова: Следобед ще внесем вота на недоверие на тема "Здравеопазване"

Корнелия Нинова: Следобед ще внесем вота на недоверие на тема "Здравеопазване"

Най-вероятно вотът ще бъде внесен към 15.30, но часът ще бъде уточнен допълнително, уточни лидерът на БСП.

Днес следобед ще внесем вота на недоверие на тема "Здравеопазване". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление след среща с представители на Българския лекарски съюз (БЛС), предаде агенция „Фокус“.

„Вземаме мнението на Лекарския съюз. Ще включим техните предложения и аргументи“, каза още Нинова. Тя уточни, че най-вероятно вотът ще бъде внесен към 15.30, но часът ще бъде уточнен допълнително. „Днес и последната ни среща мина. Проведохме среща с управителния съвет на БЛС. Една поредица от срещи правим с различни съсловни организации, с които обсъждаме както настоящото състояние на системата, така и възможните решения от различни гледни точки. По някои от въпросите срещаме съгласие, разбиране. Днес беше изключително професионална и много полезна среща за нас. Получихме конкретни мнения и препоръки както по „Визията за България, така и оценка на състоянието и очертаването на проблемите“, обясни Нинова.

Силна е оценката на Българския лекарски съюз (БЛС) за идеите ни в здравеопазването - смятат предложенията ни за кардинална промяна, а не кърпене на систематаказа още лидерът на БСП.

„Постоянно се внушава на обществото, че алтернатива на сегашния модел няма. Днешният разговор беше искане от наша страна - от БЛС да ни дадат съвети, препоръки, мнения по нашия алтернативен проект в здравеопазването във „Визия за България“", обясни тя.

"Алтернатива има и за нас е важно дали тази алтернатива среща разбиране или критика, или препоръки от различни съсловия, които биха били засегнати от нашето предложение. В този контекст бяха разговорите ни днес. Дадохме си мнението за това, което предлага една политическа сила, получихме тяхното мнение по нашите предложения, така че алтернативи има. Разговорът е на масата. Различното е, че ние проявяваме друг подход. Не слагаме нещо заковано и казваме „Това ще бъде“, а преди да го внесем се консултираме и искаме позицията и препоръките на максимално много хора, които ползват здравната система“, заяви още Нинова.

По думите й идеята е алтернативата на БСП да е подкрепена от всички посоки. „Чух и коментари от колегите от ГЕРБ, че БСП само критикува, но не предлага нищо. Това е старо и изтъркано клише. БСП предлага алтернатива, включително и в здравния модел“, допълни още Нинова. Тя уточни, че от БЛС са казали, че предложението на БСП е кардинална промяна, а не кърпене на системата, което не е правено от 15 години. „Това за нас е силна оценка“, заяви лидерът на БСП.

Надявам се след срещи като тази с БСП да изкристализира правилната реформа за България в здравеопазването. Това каза д-р Иван Маджаров в изявление след среща с представители на БЛС.

Според него вотът на недоверие е нормален инструмент в ръцете на опозицията и тя решава кога да го използва. Той посочи, че БЛС няма да се ангажира с коментар по темата, тъй като не се занимава с политически въпроси.

Д-р Маджаров определи срещата на ръководената от него организация с БСП като полезна. „Тя е част от дебата, който тече в здравеопазването. БЛС е удовлетворен от това, че в обществото темата „Здравеопазване“ намери в последните месеци изключително място“, каза още д-р Маджаров.

„За нас е важно да чуем мнението на всички политически сили, казахме своите виждания, споделихме ги с колегите от ръководството на БСП“, коментира д-р Маджаров. 

Свързани статии (по етикет)

 • Корнелия Нинова: Борисов удари дъното като нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума

  Премиерът Борисов удари дъното като нареди на депутатите си да не идват на работа и да провалят кворума.

 • Пламен Димитров: Парите няма да стигнат до детското и училищно здравеопазване

  Надявам се обещанията и разчетите за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти да са реални. Разговорите са водени от преди. Има още 4-5 месеца са докато се финализира процедурата. Трябва да имаме гаранцията, че ресурсът ще бъде разпределен справедливо.

 • Корнелия Нинова: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри? Поне седем пъти по различни поводи Борисов заявява "Дадохме 50 милиона", знаейки, че всъщност са дали 6

  Здравният министър Кирил Ананиев: Искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено. Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого.

   

  Разгорещен спор от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол предизвика неспазеното обещание на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананаиев за увеличение заплащането на медицинските сестри. Припомняме, че след серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. „Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри", заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов. А здравният министър Кирил Ананиев добави "С направеното предложение ще постигнем като цяло заплатите, които са предвидени като начални в колективния трудов договор – 950 лв". Средствата обаче така и не стигат до болниците.

  Днес от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова попита: „Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри - този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат“. В декларация от името на ПГ на „БСП за България“ тя напомни постановлението на МС от април и решението да бъдат отпуснати 50 млн. лв. от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на Здравната каса.

Оставете коментар