Понеделник, 14 Октомври 2019
Понеделник, 14 Октомври 2019
Нинова: Поемаме ангажимент да внесем отново отхвърления от управляващите Закон за възрастните хора

Нинова: Поемаме ангажимент да внесем отново отхвърления от управляващите Закон за възрастните хора

„Пари има, важно е какви приоритети си поставя един политик за тези пари. А за нас грижата за възрастните хора е един от основните приоритети“, обясни лидерът на БСП.

Днес потвърдихме пред пенсионерите ангажимента си да внесем отново отхвърления от управляващите Закон за възрастните хора.

Това заяви по време на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Внесохме го в началото на мандата, беше отхвърлен, но ние смятаме, че той е изключително необходим и гарантира една спокойна социална среда, социализация, участието на възрастните хора в обществения живот на бълггария. Ще изпълним и това тяхно очакване“, коментира тя.

Левицата днес се срещна с представители на пенсионерите, като на срещата били обсъдени техните искания. Огранизациите от своя страна съобщиха, че готвят нов мощен протест, защото хората искат да се подобри животът им. А новият протест ще предходи приемането на бюджета.

„Вчера на протеста на пенсионерските организации беше отправен призив към нас политиците с конкретни искания за разрешване на изключително наболели проблеми на възрастните хора“, обясни Нинова.

Според лидера на опозицията е абсолютно належащо обществото, правителството и всички да се погрижим за възрастните хора на България, които „живеят в нищета и чиито пенсии не стигат за основни житейски нужди“.

Нинова заяви, че е поет ангажимент в алтернативния бюджет, който социалистите подготвят, да се внесе преизчисляване на всички пенсии с друг размер на средния осигурителен доход.

„Пенсиите не са преизчислявани от 2008-а година. Тогава го направи правителството на БСП. Вече 10 години не са пипани, а животът се оскъпи значително за тези 10 години. Така че те са във физическа невъзможност вече да живеят с тези средства“, смята Нинова.

По думите ѝ пари в държавата има.

„Пари има, важно е какви приоритети си поставя един политик за тези пари. А за нас грижата за възрастните хора е един от основните приоритети“, обясни лидерът на БСП.

Според левицата решенията на проблемите трябва да станат с конкретни мерки.

Възрастните хора смятат, че пенсионерите са търсени само преди изборите като електорат. А после никой не изпълнява нищо от обещаното. Хората често се съмняват и в политическата воля.

„Ние като партия поемаме техните искания да бъдат облечени в законодателна форма. Надявам се това е сериозен аргумент, че не ги употребяваме, а вършим работа“, категорична бе Нинова.

Свързани статии (по етикет)

 • Корнелия Нинова: Борисов удари дъното като нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума

  Премиерът Борисов удари дъното като нареди на депутатите си да не идват на работа и да провалят кворума.

 • Корнелия Нинова: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри? Поне седем пъти по различни поводи Борисов заявява "Дадохме 50 милиона", знаейки, че всъщност са дали 6

  Здравният министър Кирил Ананиев: Искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено. Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого.

   

  Разгорещен спор от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол предизвика неспазеното обещание на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананаиев за увеличение заплащането на медицинските сестри. Припомняме, че след серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. „Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри", заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов. А здравният министър Кирил Ананиев добави "С направеното предложение ще постигнем като цяло заплатите, които са предвидени като начални в колективния трудов договор – 950 лв". Средствата обаче така и не стигат до болниците.

  Днес от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова попита: „Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри - този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат“. В декларация от името на ПГ на „БСП за България“ тя напомни постановлението на МС от април и решението да бъдат отпуснати 50 млн. лв. от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на Здравната каса.

 • Корнелия Нинова: Парламентът ще гледа нашия проект за промени в съкратеното следствие

  "Както знаете във връзка с нарастващото напрежение и решението на парламента да излезе отпуск, ние настояваме до излизането в отпуск, да бъде гласувано на второ четене нашият законопроект за промени в НПК, който премахва съкратеното производство при признаване на вина и намаляване на присъдата", допълни още Нинова

Оставете коментар