Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Заев, Ципрас и ЕС приветстваха одобряването на промяната на името на Македония от нейния парламент

Заев, Ципрас и ЕС приветстваха одобряването на промяната на името на Македония от нейния парламент

Македонският премиер Зоран Заев, гръцкият му колега Алексис Ципрас и Европейският съюз приветстваха одобряването на промяната на името на Република Македония от нейния парламент.

"Днес е исторически ден за страната", каза след гласуването снощи Заев, цитиран от Ройтерс.

"Македония ще бъде част от европейското семейство, нашите мечти и визии за по-добър живот в по-добра страна ще се осъществят", добави той.

Резултатът от гласуването, който може да доведе до уреждане на продължаващия вече 27 години спор между Атина и Скопие, бе приветстван и от гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде Асошиейтед прес.

"Поздравления на моя приятел Зоран Заев! Вотът тази вечер е голяма крачка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи!", написа Ципрас на английски в Туитър.

В туит на македонски председателят на Европейския съвет Доналд Туск също приветства резултата от гласуването като "огромна крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общност", предаде ДПА.

"Голям ден за демокрацията в Скопие", реагира европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, цитиран от Ройтерс.

Хан написа в Туитър, че поздравява "всички онези, които решиха да поемат по пътя към ЕС".

Снощи парламентът в Скопие одобри с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети поправки в конституцията, които предвиждат името на страната да бъде променено на Република Северна Македония.

БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар