Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Младен Маринов: Полицаите заслужават по-големи заплати! Всеки ден има сбивания с униформени

Младен Маринов: Полицаите заслужават по-големи заплати! Всеки ден има сбивания с униформени

Вътрешният министър се допитва до синдикалните организации как точно да бъде разпределено 10-процентното увеличение.

МВР като част от системата за правоприлагане е в основата на това разследване в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов в предаването "Неделя 150" по БНР.

МВР-шефът разкри как корупционната схема започнала да се разплита вследствие на оперативен сигнал, получен в една от областните дирекции. Придобитата информация му била докладвана като главен секретар.

"Прецених, че е необходимо включването на прокуратурата. Предадохме сигнала, запознахме ги, оттам започнаха да работят и други компетентни институции", разказа вътрешният министър в ефира на националното радио.

Младен Маринов обаче отказа да назове конкретно за коя областна дирекция на МВР става дума. „Оперативните източници няма да ги издам. Казвам ви как са се развили нещата от наша страна“, обясни той.

Министърът коментира и проекта за държавен бюджет, като според него той ще осигурява развитието и продължаването на политиките на министерството. „Естествено, една от основните политики е човешкият ресурс. Смятам, че колегите и полицаите наистина заслужават да вземат по-големи заплати. Виждате, че в последните дни те постоянно са изложени на риск“, посочи той. „Заплатата и възнаграждението е едно от основните неща, които мотивират служителите, защото то е на база свършена работа“, продължи министър Маринов и обясни, че следващата година те ще получат увеличение на заплатите от 10%, както всички останали държавни служители.

Маринов каза, че се допитва до синдикалните организации как точно да бъде разпределено това увеличение. Част от тях искат това да бъде диференцирано, още повече, че има позиции, интересът към които трябва да бъде стимулиран.

По въпроса за съкращаването на работещите пенсионери в МВР, залегнало в проекта за бюджета, Маринов обясни, че това ще засегне около 250 служители, а не 5000, както се твърди. Според него, такива колосални цифри се тръбят, за да се създаде напрежение в системата. 

„Тази нощ има също опит за посегателство върху служители, в случая от дирекция „Жандармерия“. В Ботевград, едно село до Ботевград. Оказана е съпротива, колегите са използвали всички възможни помощни средства и са овладели напрежението“, съобщи Маринов.

„Това е ежедневие“, добави той. По отношение на последните няколко случая с напрежение в ромски махали и намесата на полицията Младенов коментира: „Нашите усилия да въведем ред и еднакви правила за всички водят до такова напрежение. Аз смятам, че системното прилагане на закона ще намали такива реакции“.

По въпроса за екипировката и оборудването на полицаите, за които самият Маринов коментира, че са много важни в подобни ситуации, той посочи: „Мога да гарантирам, че ще насоча основния ресурс към задоволяване на тези нужди. За съжаление срещаме много трудности при самите обществени поръчки“.

Вътрешният министър каза, че в големите областни градове вече се използват електрошокови пистолети – т.нар. тейзъри, които са основно помощно средство на униформените, но пазят живота на нарушителите. „Те са сериозен разход но смятам, че си заслужава. В момента се подготвя процедура за закупуване на минимум 300 такива пистолета“, обясни той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар