Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Лондон и Брюксел договориха споразумение за Брекзит

Лондон и Брюксел договориха споразумение за Брекзит

Бившият британски външен министър Борис Джонсън каза, че споразумението за Брекзит с Брюксел е "напълно неприемливо за всеки, който вярва в демокрацията"

Проект на споразумение за брекзит е бил договорен от британските и европейските преговарящи и ще бъде разгледан утре на заседание на британския Министерски съвет. Това съобщи британското правителство и потвърди по този начин информациите, появили се малко преди това в британски и ирландски медии, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Кабинетът ще се събере утре в 14 ч. (местно време и по Гринуич), за да разгледа проекта на споразумение, който преговарящите екипи договориха в Брюксел и за да реши какви ще бъдат следващите етапи, посочва в изявление британското правителство. 

В него се казва и че министрите са поканени да дойдат и да прочетат текста преди самото заседание. Същевременно европейски дипломатически източник каза, че постоянните представители на страни членки на ЕС ще имат извънредна среща, посветена на темата брекзит. 

Основната британска опозиционна партия - Лейбъристката партия, ще гласува против всяко споразумение за Брекзит, ако то не отговаря на нейните критерии. Партията изразява също така съмнение, че сделката ще бъде добра за страната. Това заяви партийният лидер Джереми Корбин, предаде Ройтерс. 

"Лейбъристите бяха пределно ясни от началото, че се нуждаем от сделка, която да е в подкрепа на работните места и икономиката и която да гарантира стандартите и защитата. Ако тази сделка не отговаря на шест наши критерия и ако тя не е от полза за цялата страна, тогава ние ще гласуваме против нея", заяви Корбин. 

Бившият британски външен министър Борис Джонсън каза, че споразумението за Брекзит с Брюксел е "напълно неприемливо за всеки, който вярва в демокрацията", предаде бТВ. Той допълни, че договореното няма да защитава Северна Ирландия в пределите на Обединеното кралство и заяви, че ще гласува против, когато текстът на споразумението бъде представен за гласуване в парламента. 

Джонсън каза, че все още не се е запознал с пълните подробности на договорката, но изрази мнение, че според предложенията в нея Дъблин ще има повече дума по някои аспекти от управлението на Северна Ирландия, отколкото Лондон.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner