Нинова: БСП ще даде Закона за бюджета на НЗОК на Конституционния съд

Нинова: БСП ще даде Закона за бюджета на НЗОК на Конституционния съд

"С този закон се променят 18 закона през преходни и заключителни разпоредби. Това е звучен шамар върху българското право, тежък удар по българския законодателен процес", категорично заяви председателят на социалистите.

БСП ще внесе Законопроекта за бюджета на НЗОК в Конституционния съд. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

„С този закон се променят 18 закона през преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е бюджетът на НЗОК. И ако в някои от тези промени просто сменяте имената на агенциите, то с текстовете се прави коренна промяна в системата чрез промени в Закона за здравето. Чрез промени на преходни и заключителни разпоредби на Касата променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето и така 18 закона. Това е звучен шамар върху българското право, това е тежък удар по българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо на основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на България „БСП за България“ внасяме Закона за бюджета на НЗОК в Конституционния съд“, заяви Нинова. 

Лидерът на БСП коментира, че в програмата на правителството пише, че здравеопазването е сред приоритети номер едно. 

„Ето как се пази той – 4 часа дебати, едно изказване на ГЕРБ и нула на „Обединени патриоти“. Представям си ако не ви беше приоритет, какви дебати щяха да се водят. Второто твърдение на управляващите е, че няма алтернатива. 41 алтернативни предложения на този закон има от БСП“, заяви още Корнелия Нинова.

Оставете коментар