Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Лавров: Путин лично показа на Меркел и Макрон какво е станало в Керченския проток

Лавров: Путин лично показа на Меркел и Макрон какво е станало в Керченския проток

Германия и Франция са чули лично от руския президент Владимир Путин какво е станало в Керченския проток, каза външният министър на страната Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТВ.

Разговорът между лидерите на трите страни се е състоял в Буенос Айрес, където се проведе форумът Г-20.

„Смятам, че няма как да не са изслушали позицията на Русия”, посочи Лавров. По думите му Путин „лично, с прости думи” е посочил на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел как била замислена провокацията от страна на Киев и по какъв начин е трябвало да бъде изпълнена, пише руската информационна агенция. По думите на Лавров руските митничари се опитали да предотвратят нежелани инциденти.

Външният министър съобщи още, че на борда на украинските артилерийски катери е бил открит текст на точните указания, дадени на матросите. Било им наредено да влязат незабелязано в неутрални води и без каквито и да било уведомления да минат под Кримския мост чрез Керченския проток в Азовско море.

Макрон и Меркел от своя страна призовали руския президент да освободи арестуваните украински матроси, предаде „Ройтерс”.

Владимир Путин отправи послание на Украйна в края на Г-20, като заяви, че Киев не желае мирно решаване на конфликта с Русия.

А междувременно Украйна отмени местните избори в 10 области на страната заради въведеното военно положение.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар