Четвъртък, 20 Юни 2019
Четвъртък, 20 Юни 2019
Германия, Франция и Великобритания основаха компания за търговия с Иран

Германия, Франция и Великобритания основаха компания за търговия с Иран

Германия, Франция и Великобритания са основали дружество със специално предназначение, чрез което европейски компании да могат да заобикалят американските санкции срещу Техеран, съобщи германското радио Ен Де Ер, цитирано от световните агенции.

Дружеството се казва ИНСТЕКС - Инструмент в подкрепа на търговския обмен (INSTEX - Instrument In Support Of Trade Exchanges), допълва медията.

Според източник на Ен Де Ер то е регистрирано в Париж и ще има германски ръководител - опитен експерт от банковия сектор от Франкфурт.

Наред с Франция и Германия партньор в дружеството е Великобритания, която ще получи поста на председателя на надзорния съвет. В съвета ще участва високопоставен представител на външното министерство на всяка от страните. На другите държави от ЕС се дава възможност свободно да се присъединят към ИНСТЕКС.

ЕС, който подкрепя проекта, но не участва пряко в него, положи много усилия да запази ядреното споразумение с Иран, след като през май миналата година американският президент Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли САЩ от сделката и да възобнови санкциите срещу Техеран.

Свързани статии (по етикет)

  • Охраняващ полицай на принц Уилям и Кейт блъсна 83-годишна жена

    Възрастна жена е в болница в тежко състояние, след като е била блъсната в понеделник от полицай на мотор, разчистващ пътя за автомобила на принц Уилям и съпругата му в Лондон, съобщиха световните информационни агенции.

  • Германия отхвърли искането на Украйна да се откаже от "Северен поток 2"

    Позициите на Украйна и Германия по въпроса за "Северен поток-2" са противоположни, но Киев е благодарен на Берлин за готовността да обсъжда тази тема. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел, цитиран от ТАСС.

  • Европейският съд обяви за незаконна германската тол такса

    Германия планираше да въведе от догодина тол такса за преминаване по магистрали. Оказа се обаче, че обмисляната такса противоречи на закона на ЕС, тъй като трябва да я плащат изцяло водачите от други държави-членки, предаде Би Би Си (BBC). Това обяви Съдът на Европейския съвет.

Оставете коментар