Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Калфин: „Ало, Банов е“ показва, че ни управляват посредствено, навсякъде – примери за мърлявщина!

Калфин: „Ало, Банов е“ показва, че ни управляват посредствено, навсякъде – примери за мърлявщина!

„Докато едни и същи хора се занимават с това и колкото и закона да приемат, те очевидно няма да имат резултат. Борбата с корупцията трябва да бъде борба с ясни резултати и те са свързани със съдебната система“.

Това коментира пред БНР Ивайло Калфин - специален съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, бивш вицепремиер.

В предаването "Неделя 150" той коментира случая с изнесените от депутата Елена Йончева ауди записи, в които се чуват разговори на министъра на културата Боил Банов и след които се прави извод, че той се опитва да спести плащането на неустойка от 700 хиляди лева от страна на консорциума "Златна Сердика", изпълнител  по проекта Ларгото в центъра на София.

„Проблемът не е в подадения сигнал в ОЛАФ, а в това, което се случва в държавата. Тя показва за поредния пример за посредственост в държавното управление. Както и да го гледате – дали като корупция или като несвършена работа и после замазване на това с някакви променени документи – това е посредственост, мърлявщина, която можем да видим в почти всички области на управлението“, казва Калфин.

Калфин предполага, че чиновниците, изнесли информацията, ще бъдат наказани или уволнени и ще бъде казано, че въпросът е приключен.

„Точно това дава сигнала за корупция. Може всичко да е чисто и идеално, обаче репресията срещу този, който изнася информацията, показва, че някой има много какво да крие и много се притеснява от изнесените данни. Европейският подход е свързан не само с работата на европейските институции, а и с това как тук, у нас, работят институциите, законът как пази тези, които си позволят да изнесат информация за злоупотреби и как реагират органите на реда за това да има разследване и ефективен резултат на края. Бързината на прокуратурата съвсем не гарантира, че има резултат от това нещо“, изтъква бившият вицепремиер.

А бързата реакция на прокуратурата е била за да свали общественото напрежение, смята Ивайло Калфин. По думите му обаче прави впечатление и друго – че прокуратурата се захвана приоритетно с най-острия депутат от опозицията – Елена Йончева, срещу която започна разследване.

„Ако тя излезе човекът, който е виновен за всички безобразия в КТБ, то пак пращаме на друго място диалога, а не там, където му е целта. Такива факти пораждат съмнение и недоверие в цялата система“, казва Калфин.

Ивайло Калфин отговори и на въпроси, свързани с предстоящите европейски избори. Според него активността на 26 май ще бъде много ниска.

„Тези алтернативи едва ли вдъхновяват много хора. Аз ще гласувам не за големите играчи, които се размахват с такива кални сценарии на игрището. Омръзна ни от тази политика. Не виждам в тази предизборна кампания да има сблъсък на тези, идеи, политики, алтернативи. Това липсва и имам лошото подозрение, че ще липсва до деня на изборите. Единственото, което може да се направи, е да бъдат наказани и едните, и другите“, посочи той.

Калфин, който е и бивш министър на социалната политика, подчерта в отговор на въпрос, че хората с ТЕЛК в България не са повече от тези в Европа. Според него работещите в тази система са поставени в лоши трудови отношения и условия. "Подреждането на системата не става с репресия", категоричен е той. По думите му действията на прокуратурата ще накара и малкото останали лекари в ТЕЛК да спрат да работят.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар