Сряда, 11 Декември 2019

ndt banner2

Сряда, 11 Декември 2019
САЩ обвиниха Мадуро, че блокира американската хуманитарна помощ за Венецуела

САЩ обвиниха Мадуро, че блокира американската хуманитарна помощ за Венецуела

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини режима на Николас Мадуро, че блокира изпратената за Венецуела хуманитарна помощ, основно от САЩ.

"Венецуелският народ отчаяно се нуждае от хуманитарна помощ. Съединените щати и други страни се опитват да му помогнат, но армията на Венецуела по заповед на Мадуро блокира помощта с камиони и кораби", написа Помпео в Туитър. "Режимът на Мадуро трябва ДА ПОЗВОЛИ НА ПОМОЩТА ДА ДОСТИГНЕ ДО ИЗГЛАДНЕЛИЯ НАРОД" , добави американският държавен секретар.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат за временен президент от близо 40 страни, включително САЩ, се опитва да организира пристигането на тази международна помощ. Но държавният глава Николас Мадуро, чието избиране за втори мандат е смятано за нелегитимно от Вашингтон, се противопоставя с аргумента, че става дума за чуждестранна военна намеса, посочва Франс Прес.
 
"Те искат да пратят две камиончета с четири тенджери. Венецуела няма нужда да проси милостиня. Ако искат да помогнат, да прекратят блокадата и санкциите", заяви президентът социалист, уверявайки, че няма да позволи страната му да бъде "унизявана" с "шоу на хуманитарна помощ".
 
Колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо също осъди опитите за блокиране на доставките на хуманитарна помощ. "Да се пречи на пристигането на хуманитарната помощ във Венецуела е престъпление", заяви той пред журналисти във Вашингтон, след среща с генералния секретар на Организацията на американските държави /ОАД/ Луис Алмагро.
 
Венецуелските военни са барикадирали мост на границата със съседна Колумбия, в опит да попречат на доставките на хуманитарна помощ, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Мостът "Тиендитас" близо до колумбийския град Кукута бил блокиран с помощта на огромен танкер и два големи контейнера. Мостът се намира в същия район, където колумбийските власти планират да складират пристигащата хуманитарна помощ, която опозиционният лидер Хуан Гуайдо обеща да достави на Венецуела.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner