Сряда, 11 Декември 2019

ndt banner2

Сряда, 11 Декември 2019
Брекзит остава с неясен изход

Брекзит остава с неясен изход

Брекзит остава с неясен изход и след днешната серия от срещи на британския премиер Тереза Мей и лидерите на европейските институции. Брюксел отказва да предоговаря споразумението, предава бТВ. 

„Силова, но конструктивна размяна на мнения”. "Позициите остават крайно отдалечени, но диалогът не е прекъснат". Така звучат коментарите днес на езика на дипломатите. 

Британският премиер Тереза Мей дойде в Брюксел, за да търси алтернатива на предпазната мрежа между Северна Ирландия и Република Ирландия. 

"Невъзможно е това да се поставя под въпрос, тя е част от постигнатото споразумение!", категорични са европейските лидери. Така никой не успя да убеди другия. 

Пристигането на Мей в Брюксел не мина гладко. Пътят на автомобила й беше препречен от протестиращи срещу Брекзит без сделка. 

„Посланието е, че правителството в Лондон си играе с нашата икономика. Ако Великобритания излезе без споразумение от Европейския съюз, това ще е истинска катастрофа”, каза Марк Джонсън. 

Напрежението от срещата на Мей и с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не остана скрито от медиите. Двамата отново ще се срещнат преди края на месеца. 

Това, което видях и чух по време на днешните ми срещи беше желание да работим заедно, за да може Великобритания да напусне Европейския съюз със споразумение. Целта ми е брекзит да бъде осъществен навреме”, каза Тереза Мей. 

„Дебатите бяха силови, но конструктивни. Въпреки различията, двете страни смятат, че трябва да продължи търсенето на решения, което да намери възможно най-широка подкрепа в британския парламент и същевременно да отговоря на дадените от Европейския съвет насоки”, съобщи Маргаритис Схинас. 

Европарламентът също е категоричен в подкрепата си на вече договореното. 

„Това е единственото решение за напускане на Великобритания с правила, което гарантира запазването на мира в Ирландия и едновременно с това – целостта на единния пазар”, каза Антонио Таяни. 

50 дни преди датата 29 март, на която Обединеното кралство трябва да напусне Общността, Брюксел и Лондон остават на различни позиции. 

Идния понеделник главните преговорящи от двете страни отново се срещат. За момента е ясно само, че Брюксел е склонен евентуално да разгледа съпътстващата декларация на споразумението и да мисли за по-близки отношения с Лондон в бъдеще, ако преди това изобщо се стигне до споразумение.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner