Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Каракачанов проведе среща с министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска

Каракачанов проведе среща с министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска проведоха среща днес, 13 февруари 2019 г., в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия.

В началото на разговорите министър Шекеринска благодари на България за подкрепата и отбеляза, че първата двустранна среща, която провежда в рамките на форума на НАТО в Брюксел, е с нашата страна. Тя заяви, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България е послужил като основа за постигането и на договора от Преспа и изрази убеждението си, че доброто сътрудничество между двете страни и министерствата на отбраната ще продължи и ще се задълбочава.

В отговор министър Каракачанов отбеляза, че България винаги е гледала позитивно на членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Той заяви, че политиката на България спрямо Македония остава непроменена и запозна македонската страна с факта, че днес сутринта Министерският съвет е одобрил Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяване на Република Северна Македония към НАТО и очаква той да бъде ратифициран скоро и от Народното събрание.

Министър Каракачанов посочи, че договорът за сътрудничество между двете страни е добра основа, но трябва да бъдат предприети практически стъпки за интензифицирането на неговото изпълнение. В тази връзка той отбеляза, че очаква да не окажат влияние някои негативни въпроси от миналото.

Двамата министри обсъдиха задълбочаването на  сътрудничеството в областта на отбраната, включително обучението на македонски офицери във военно-образователните институции в България, повишаване на квалификацията на македонски специалисти в областта на военната медицина, както и възможностите за провеждането на двустранни учения и тренировки и по-активно съвместно участие в учения на Алианса.

Министър Каракачанов отчете постигнатия напредък по реформите и усилията за постигане на добросъседски отношения и засилване на сътрудничеството в рамките на Западните Балкани.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner