Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Над половината българи не очакват честни избори

Над половината българи не очакват честни избори

Повече от половината български граждани не очакват предстоящите избори за Европейски парламент да бъдат честни. 

Повече от половината български граждани не очакват предстоящите избори за Европейски парламент да бъдат честни. Това показват данни от експресния сондаж по актуални теми на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", проведено между 19 и 21 февруари между 800 души в страната.

На въпрос дали изборите ще бъдат по-скоро честни или нечестни 52% от анкетираните българи са посочили, че очакват нечестни евроизбори. 
37% са на мнение, че евровотът ще бъде честен, а останалите 11% се колебаят.

Данните са в синхрон с традиционното за последните години съмнение сред обществото по отношение на честността на изборния процес - регистрирано неведнъж и отбелязано и в годишниците на "Галъп", пишат от агенцията.
Според анализаторите този път тревожното е, че броят на тези, които са на мнение, че изборите ще бъдат манипулирани, са повече от половината запитани.

Снимка 408303Източник: "Галъп Интернешънъл"

Другата актуална тема - промените в Изборния кодекс - допълнително задълбочавала и без друго ниското доверие в изборния процес у нас.

Решението за връщане на преференциите по принцип се одобрявало сред обществото, но не успявало в достатъчна степен да отмени подозрението спрямо властта, че търси конюнктурни ползи с оглед предстоящите избори за ЕП.

Цели 59% от българите са съгласни с обвинението, че с промените в Изборния кодекс управляващите искат да постигнат "служебна победа" - теза, която беше заявена от държавния глава Румен Радев. 
30% пък се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят.

 

"Високият процент критичност идва от това, че зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти", пишат "Галъп".

Като цяло българите автоматично подкрепяли всякакви форми на "отваряне" на Изборния кодекс към гражданите. 
Например преференциалното гласуване се подкрепя от 70% от българите; машинното гласуване - от 75% от сънародниците ни; възможността всички българи в чужбина да могат да гласуват - от 78%.

Затова и 63% не одобряват гласуваните от ГЕРБ, ДПС и НФСБ промени в изборните правила, което на практика обезсили преференциалния вот. 
24% подкрепят праговете в преференциите, а останалите 13% се колебаят.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар