Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Управляващите ще отхвърлят президентското вето без да има отцепили се партии от коалицията

Управляващите ще отхвърлят президентското вето без да има отцепили се партии от коалицията

Цветан Цветанов: Стигаме до единно становище да бъде отхвърлено ветото

Управляващите ще отхвърлят президентското вето без да има отцепили се партии от коалицията. Стигаме до единно становище да бъде отхвърлено ветото, обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с представители на трите партии от Обединените патриоти.

Решението бе оповестено след втора кратка среща на коалицията в парламента. Припомняме, че вчера беше първата, след която и "Атака" се присъедини към НФСБ и ГЕРБ в позицията да гласува срещу президента. Очакваше се само крайното решение на ВМРО, взето вчера следобед. Войводите склониха да се включат в мнозинството срещу ветото заради факта, че то не е частично само върху преференциите, а включва и текстове, които те одобряват, като, например, текстовете за съдебния контрол. Защото твърденията на президента, че няма съдебен контрол не отговаря на истината. Съдебният контрол дори става много по-добър, обяви Цветанов, който изложи аргументите на управляващите за решението им да обърнат ветото на Румен Радев.

Няма нарушени изборни права, категоричен беше Цветанов. И повтори обещаното пред Патриотите вчера - че веднага след отхвърлянето на ветото ще бъде гласуван и приет законопроектът на ГЕРБ за връщане на старото положение на преференциите.

Президентът не е прав, че няма съдебен контрол, каза той и обясни, че както е подписан текста за обжалваната на решенията на ЦИК сега се получава пинг-понг - ВАС връща решение в ЦИК тя не може да вземе решение с 2/3, защото отново е блокирана, и така не изпълнява и съдебното решение. Цветанов обясни, че аргументите за промяната са дошли именно от съдии и затова управляващите ще пратят на президента стенограмата от заседанието на правната комисия, за да си запознае и той с тях.

Вероятно президентът е имал добри намерения, но юридическият му екип го е подвел, мотивите не са доизпипани, затова ще го отхвърлим, обясни промяната в позицията на партията си лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар