Вторник, 15 Октомври 2019
Вторник, 15 Октомври 2019
Европарламентът обяви Русия за основен източник на дезинформация за ЕС

Европарламентът обяви Русия за основен източник на дезинформация за ЕС

Вносител на резолюцията е полската депутатка Анна Фотига

С голямо мнозинство Европейският парламент прие резолюция, която препоръчва на Съвета на ЕС и на върховния представител по външната политика Федерика Могерини да предприемат мерки за противодействие на пропагандата, съобщава официалният сайт на институцията.

Резолюцията беше подкрепена от 489 депутати, 148 гласуваха против, а 30 се въздържаха.

На страните от ЕС се препоръчва да разработят система от санкции срещу разпространителите на дезинформация. Според документа основен източник на дезинформация по отношение на ЕС е Русия, но също така такива кампании провеждат Китай, Иран и Северна Корея.

Тези страни се опитват да подкопаят основите и принципите на европейската демокрация, а също и суверенитета на страните от Източното партньорство, се казва в резолюцията.

Депутатите призовават всички страни от Европейския съюз да разработят правна база за противодействие на хибридните заплахи, а също и система за регулация на социалните мрежи и мобилните оператори.

Препоръчва се организациите, които не отстраняват фалшивите новини (fake news), да бъдат подвеждани под отговорност.

Депутатите осъждат страните, които се опитват да влияят на резултатите от изборите в трети държави и предлагат на страните от ЕС да внесат поправки в изборните си законодателства, които позволяват активна борба с кампании за дезинформация и кибератаки, чиято цел е да повлияят на изборите.

Вносител на резолюцията е полската депутатка Анна Фотига.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар