Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Сръбско издание: НАТО води "специална война" на Балканите и съзнателно сее страх от Русия в региона

Сръбско издание: НАТО води "специална война" на Балканите и съзнателно сее страх от Русия в региона

В последно време някои западни официални лица и генерали от НАТО повтарят като мантра обвинения по адрес на Русия за това, че уж тя разпространява своето „вредно влияние“ на Балканите. 

Основната цел на тези обвинения е да се завлекат Белград и Баня Лука под чадъра на военния алианс и да се отслабят позициите на Сърбия в решаването на косовския въпрос, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса. 

Така събеседниците на „Новости“ коментират все по-явните атаки на някои центрове на политическа и военна власт, които почти ежедневно сеят страх от Русия в региона. Съвсем наскоро се изказа командващият обединените сили на НАТО в Европа Къртис Скапароти. На изслушванията пред комисията на Сената на САЩ по въоръжените сили, той обяви Кремъл за главен виновник за нестабилната обстановка на Балканите. Скапароти не изпусна възможността да отбележи, че Русия отказва да признае Косово и, оказвайки политическа, военна и икономическа помощ, се опитва да запази влиянието си в Сърбия. 

Събеседниците на сръбското издание смятат, че в действителност се провежда „мръсна игра” и се създава илюзия за опасност от Русия. Именно тези, които наистина са виновни за дестабилизиране на региона, са тези, които се крият зад този раздут страх. 

Бившият сътрудник на Контраразузнавателната служба (KOS) Любан Каран отбелязва, че сега ставаме свидетели на втората фаза от „специалната война“. НАТО я води, за да постави Балканите под своя пълен контрол. И затова създава центрове за нанасяне на удари по Сърбия и Република Сръбска.

„Единият център е Скопие, където преобладава американското влияние и на власт е премиерът Заев. Тук, като на поклонничество, ходят някои от лидерите на нашата опозиция. Вторият център се подчинява на британците и се намира в Сараево. Оттук се осъществява натиск над Република Сръбска“, твърди Любан Каран. 

Според него, формулата за „вредното влияние на Русия“, която се използва срещу Москва, е най-доброто доказателство, че всъщност Западът няма нито едно доказателство, че Русия действително е опасна. Ако имаха доказателства, те биха ги представили незабавно пред обществеността. 

Професорът по международни отношения и геополитика Сърджан Перишич очаква натискът върху Белград и Баня Лука да продължи. Те ще бъдат принуждавани да откажат да си сътрудничат с Русия, да се откажат от политиката на военен неутралитет и да се присъединят към НАТО.

„Западът не се интересува от укрепване на демокрацията тук или защита на човешките права и свободата на медиите. Единствената цел е да се отслаби влиянието на Русия, която естествено присъства в нашия регион повече от два века. Дори не говоря за факта, че сръбските и руските интереси съвпадат в много отношения, но Западът това не му се харесва“, казва Сърджан Перишич. 

Ивица Дачич: Лицемерни играчи в ЕС 

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви в четвъртък, че, според него, САЩ играят двойна игра по отношение на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина. Точно толкова лицемерно постъпват и някои страни-членки на Европейския съюз, тъй като не биха приветствали евентуалното подписване на договор, основан на принципите, които са обсъждани досега.

„Те не искат да се стигне бързо до договор и не искат споразумение, в което не играят главна роля. Тези страни призовават Рамуш Харадинай да не отменя митата“, заяви Дачич. 

По неговите думи, опитвайки се да оправдаят Косово, те казват: „Прищина наложи мита, а вие не позволихте да ги приемат в Интерпол и се опитвате да получите откази от признанията на независимостта на Косово, като по този начин усложнявате диалога“. 

Отговаряйки на въпроса какво очаква от посещението на държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, сръбският политик заяви:

„Много делегации от САЩ вече бяха тук. Всички отиват първо в Прищина, а след това идват при нас. Смятаме, че не си струва да идват в Белград. Нека да решат с Прищина за премахването на митата и ще се придвижим напред“. 

От полза е за военната индустрия 

Политическият анализатор Драгомир Ангелкович обръща внимание на друг важен аспект на обвиненията на Запада срещу Русия. 

„Напрежението умишлено ескалира и се създава фалшива картина на опасност, за да се снабдяват членовете на НАТО с нови оръжия. То се продава, разбира се, от американски компании. Да се говори за това, че Русия е най-голямата опасност, е изгодно и за противниците на Доналд Тръмп,които искат да създадат илюзията за неговата близост с Москва. Обвиненията за „вредно влияние“ на Русия се връщат срещу него като бумеранг. намерението на силите на НАТО да попълнят военния си съюз не само със страните от Балканите, но и с Украйна и Грузия, е очевидно“, категоричен е Ангелкович.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар