Сряда, 26 Юни 2019
Сряда, 26 Юни 2019
Посланикът на Палестина Ахмед Ал Мадбух в интервю пред NBOX: Политическата ситуация в Палестина е свързана с израелската окупация

Посланикът на Палестина Ахмед Ал Мадбух в интервю пред NBOX: Политическата ситуация в Палестина е свързана с израелската окупация

Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух даде ексклузивно интервю за медията ни пред журналистката Оля Ал-Ахмед

- Д-р Мадбух, каква ретроспекция можете да направите на палестинската кауза след всичките тези години на борба?

През изминалите години успяхме да върнем Палестина на географската и политическата карта на света чрез признаването на Държавата Палестина в ООН през 2012 г., приемането ѝ като държава наблюдател в Общото събрание и присъединяването ѝ към редица международни организации и конвенции. Освен това изградихме институциите на палестинската държава на окупираните ѝ територии. Онова, което ни липсва, е окупацията да се изтегли от нашите територии.

- Как ще характеризирате политическата ситуация в Палестина от началото на тази година? В кои конкретни сфери има напредък в решаване на конфликта?

Политическата ситуация в Палестина е свързана с израелската окупация, която възпрепятства развитието на институциите на палестинската държава. Можем да кажем, че ситуацията се усложни изключително, след като на власт в САЩ дойде президентът Тръмп и призна окупирания Йерусалим за столица на Израел. Този акт представлява сериозна заплаха за принципа на уреждане чрез две държави и за мира и стабилността в региона.

- Дали опитът за разрешаване на палестинската кауза, основан на принципа „Две държави -за два народа” се оказа правилен избор? Не беше ли по-рационално - една демократична държава за израелците и арабите, където да живеят в мир и разбирателство, по модела на ЮАР?

Още при обявяване разделянето на територията на историческа Палестина през 1948 г. въз основа на резолюцията на ООН от 1947 г. в Газа се събира сформираното Общопалестинско правителство, което обявява, че отхвърля резолюцията за разделяне и обявява единна независима държава Палестина, демократична за всички свои граждани – араби и евреи. За съжаление тази декларация не среща международна подкрепа и разделянето на Палестина бива доведено докрай. Единна демократична държава в Палестина би било най-доброто, най-целесъобразното решение. Но тъй като съществува международен консенсус относно принципа за уреждане чрез две държави, днес ние също го подкрепяме, разбира се, при запазване правото на палестинските бежанци да се завърнат по домовете си.

- Какво е вашето мнение по  т.н.  въпрос  The Jordanian choise или Конфердерация Палестина – Йордания?

Това е въпрос на бъдеще. Този въпрос може да бъде разглеждан, едва след като Държавата Палестина получи своята независимост. И решението може да бъде единствено суверенно йорданско-палестинско решение. Но да се поставя такъв въпрос преди независимостта, е преждевременно.

- Какво ще ни разкажете за президенството на Палестина на G77? Какво ще допринесе това за палестинската икономика?

Гордеем се, че мнозинството от държавите в света гласуваха за палестинското председателство на Групата G77 + Китай през 2019 г. Това означава, че Държавата Палестина разполага със свое особено място сред държавите в света и въпреки че е държава под окупация, тя председателства най-голямата група държави в Общото събрание на ООН. Председателството укрепва нейния политически и юридически статус в рамките на международната общност и в частност в ООН – нейните правомощия бяха разширени, надхвърляйки правомощията на държавите-непостоянни членки и наблюдателки в световната организация, за което гласуваха мнозинството от държавите членки. Например тя получи правото да бъде вносител на проекторезолюции и да води преговори с групи, представляващи държави с политическа и икономическа тежест в световен мащаб.

- Разкажете ни нещо повече за състоянието на палестинската икономика в момента? Как тя се повлиява от положението в региона и от израелската политика?

Съгласно споразуменията с Израел палестинската икономика остава свързана с израелската, но това сковава нейния растеж. Например според Парижкото икономическо споразумение между нас и Израел събирането на митата върху вноса в Палестина се извършва от Израел, а впоследствие той извършва трансфер на сумите към палестинската хазна срещу комисиона в размер на 3%. Израел обаче от време на време ни шантажира, като замразява тези суми, което е, меко казано, истински пиратски акт от израелска странаи се отразява пряко върху развитието на палестинската икономика и живота на палестинското общество. Негативното влияние на окупацията се проявява и като последица от израелския контрол върху всички гранични пунктове и пътни артерии на Държавата Палестина, ограничавайки възможностите за естествен икономически растеж.

Обвързаността на палестинската с израелската икономика се изразява във факта, че 60% от палестинския износ и 80% от палестинския внос са с Израел. Палестинското правителство работи за отслабване на тази зависимост, като упражнява протекция на палестинското национално производство чрез частични данъчни облекчения и освобождаване от мита върху вноса на суровини и от финансови задължения за електроенергия и вода. Имаме подписани редица споразумения за осъществяване на износ на палестинска продукция при преференциални мита, например  с Китай, Русия, Индонезия, Пакистан.

Палестинското правителство работи също за подобряване на правната база за насърчаване на чуждестранните инвестиции в Палестина чрез приемане на нови закони или поправки на сега действащите.

Правителството осъществява проекти за изграждане на няколко индустриални и един технологически град в Палестина.

- Как стои въпроса с образованието в Палестина и , по-конкретно с училищата в Западния Бряг и ивицата Газа? Как се справяте с всичките проблеми, свързани с образованието?

Тъй като Палестина е държава под окупация, основен проблем и пред образователната й система е присъствието на окупацията, която всячески препятства нормалното протичане на образователния процес: не просто забраняват доставките на учебници, учебни пособия и компютри за палестинските училища, а блокирайки пътища и затваряйки контролни пунктове, лишават палестинските ученици и учители от достъп до учебните заведения, и дори целенасочено разрушават училища, каквито примери има в изобилие в Ивицата Газа, и забраняват вноса на строителни материали и ремонтирането на учебните сгради. Изключително остър е проблемът с недостига на учебни сгради в окупирания Източен Йерусалим.

Министерството на образованието и висшето образование на Държавата Палестина се стреми да противодейства и да се справя с проблемите, грижейки се образованието да обхваща всички деца на училищна възраст и да строи нови училища, за да отговори на растящите потребности. Броят на училищата в Палестина към момента е 3032, от които 430 частни, 370 – към Близкоизточната агенция на ООН за палестинските бежанци (УНРУА) и останалите – държавни училища към Министерството на образованието на Държавата Палестина.

Особено внимание се отделя на повишаването на квалификацията на палестинските учители. Истинско признание за успех беше удостояването на палестинската учителка Ханан Ал-Харруб с наградата GlobalTeachersPrizeи званието най-добър учител в света за 2016 г. в надпревара с 8 хиляди кандидати от 148 държави в света. През същата 2016 г. възпитаниците на палестинското училище „Пионери на надеждата“ от град Наблус спечелиха първо място сред 30 хиляди училища от целия арабски свят в състезанието „Предизвикателството да четем“.

- Разкажете ни за положението на жената в Палестина – какви са проблемите и старданията на палестинската жена. Какво е мястото на палестинката в обществото? Какви са правата на жените в Палестина?

Палестинската жена се ползва с равни права с мъжете. За разлика от арабската жена палестинската жена може да предоставя гражданството си на своите деца. Освен това тя участва във всички сфери на обществения живот – в борбата, в икономическото изграждане, в образованието и здравеопазването. Страданията на палестинската жена са тези на цялото палестинско общество – тя страда от израелската окупация и от терора на израелските заселници на окупираните палестински територии. Жената е основен партньор в живота на палестинското общество – както в официален план, така и в социално отношение.

- Проектите в областта на културата са нетрадиционен, но много въздействащ начин за изграждане на мостове между хората. Бихте ли разказали какви културни прояви , които набелязвате в България за тази година?

Според нас културната дейност е мостът за контакти между народите, за културен обмен между тях. Ние в Посолството на Държавата Палестина се грижим да издаваме всяка година книга на палестински автор, преведена на български език. Подготвяме изложба на палестинска бродерия и народни носии, която предвиждаме да бъде съвместна с Етнографския музей в София, за да покажем удивителните сходства между палестинските и българските везбени мотиви. Палестина ще участва активно в Азиатския фестивал „Цветовете на традициите“ в София, в средата на юни. Специално за фестивала от Палестина ще пристигне наш фолклорен танцов състав.

- Навремето имаше много палестински студенти в България. Защо в момента  не  е така и е налице значителен спад на студентите от Палестина?

Броят на студентите беше голям, тъй като България отпускаше стипендии за обучение в българските висши учебни заведения, подпомагайки по този начин палестинския народ за изграждане на неговия кадрови потенциал. Ние сме изключително благодарни на българския народ за тази подкрепа. След промените в България вече не се предоставят такива стипендии за чуждестранни студенти, поради което броят е значително по-малък не само на палестинските, а на чуждестранните студенти изобщо.

- Има ли тенденции за развитие на търговските отношения между Палестина и България?

Да. Има много големи перспективи за развитие, неизползвани досега и от двете страни. Палестинското правителство обяви многократно, че полага усилия да замени вноса на стоки от Израел с внос от приятелски страни, т.е. палестинските и българските търговци имат възможност да допринесат за увеличаване на взаимния стокообмен. Има няколко мащабни проекта в Палестина, в които бихме приветствали участието на български инвеститори.

- След като по-възрастните поколение не могат да стигнат до разрешаване на дългогодишния конфликт, имате ли надежда , че това ще стори младото поколение? Търсите ли нов начин за диалог с младежта на Израел?

Старото поколение не постигна решаване на конфликта не защото е неспособно, а поради упорството на Израел да продължи да окупира палестинските територии и да отрича правата на палестинския народ. Силно се надяваме, че един ден – рано или късно – ще бъде постигнат истински мирен договор. В настоящия момент обаче, ако проследим сегашната предизборна кампания в Израел, виждаме, че израелското общество се ориентира към крайно дясното, стигайки до екстремизъм, включително до призиви за убийства на палестинските ръководители и за прогонване на палестинския народ от отечеството му. През 1993 г. ние подписахме споразумения с Израел, ООП призна Държавата Израел. Срокът на тези споразумения обаче бе предвиден да изтече през 1999 г. с прекратяване на окупацията и обявяване на независимата палестинска държава. Но израелското протакане и неуважение към международните резолюции и споразуменията, подписани от самия Израел е причината и досега да не бъде постигнато решение на конфликта и установяване на мир и стабилност в региона.

ВИЗИТКА НА Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух, Извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Република България

 Ахмед Мохамед Ал-Мадбух е роден на 15.11.1966 година в Ливан

Началното и средно образование получава в Ливан. 

1986 г.– 1989 г.                     Ливански университет, Бейрут – Бакалавър по политически науки

1990 г.– 1996 г.                     Медицински университет, гр. Ростов на Дон, Русия – Магистър по обща медицина

1996 г.– 2001 г.                     Докторантура по специалността „Урология” – Московски държавен медико-стоматологичен университет, Русия

  • Член на Европейската асоциация по урология и нефрология
  • Член на Световната асоциация по стерилитет и импотентност
  • Член на Руската асоциация по урология, нефрология и импотентност

 

2001 г.– 2008 г.                     Завеждащ Урологично направление – Медицински център „Артмед” – Москва, Русия

2008 г.                                  Дипломатически курс – Московска дипломатическа академия, Русия

 

  • Член на Организацията за освобождение на Палестина от 1984 г.
  • Секретар на Демократичната организация на палестинската младеж 1986 г.– 1990 г.
  • Представител на Демократичния фронт за освобождение на Палестина в Руската федерация – 1999 г.– 2008 г.

 

21/01/2009 г.                         Връчил акредитивните си писма на Н.Пр.г-н Георги Първавнов

2009 г. – 2013 г.                    Доайен на арабските посланици, акредитирани в Република България

01/12/2014 г.                         Доайен на Дипломатическия корпус в Република България

м. Декември 2015 г.               Доайен на арабските посланици, акредитирани в Република България

Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух е женен с едно дете.

Оля Ал-Ахмед, NBOX.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар