Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Барние: Брезкит без сделка е по-вероятен с всеки ден, но има три възможности

Барние: Брезкит без сделка е по-вероятен с всеки ден, но има три възможности

През последните дни е станало още по-вероятно Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка, заяви главният преговарящ за Брекзит от страна на Съюза Мишел Барние, цитиран от Reuters и "Фокус".

"През последните дни сценарият за Брекзит без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем", заяви Барние, като добави, че Брюксел е готов да приеме оставането на Обединеното кралство в митническия съюз, или отношения, близки до тези, които ЕС има с Норвегия.

Говорейки на събитие в Брюксел, след като британският парламент отхвърли алтернативите на споразумението за развод на премиера Тереза Мей, главният прегоравящ на Брюксел каза, че Великобритания вече има три възможности преди да напусне 12 април.

"Обединеното кралство сега трябва да посочи пътя напред или да посочи план, каза Барние. - Още днес повече от всякога".

По неговите думи, Лондон все още може да приеме спряната сделка, която бе договорена от премиера Тереза Мей, като натърти, че това е "единственият начин" Великобритания да излезе от Съюза организирано.

Сред другите варианти са Брекзит без сделка, или дълго отлагане на датата на напускане на Великобритания, отбеляза Барние, като добави, че фрагментираният парламент на Великобритания ще поеме отговорността за тях.

Както отбеляза главният преговарящ на ЕС, дългото отлагане на излизането на Лондон би довело до организиране на избори за Европейски парламент във Великобритания през май и излъчване на британски представители в Европейската комисия.

тФранцузинът каза, че няма добавена стойност за Брекзит и подчерта, че 27-те държави от ЕС, останали заедно, вече са готови за рязко разделяне.

"Подготовката за развод без сделка не означава, че всичко ще мине гладко. Ще има проблеми. Да си подготвен не означава, че всички непредвидени смущения биха могли да бъдат управлявани от ЕС", обясни Барние.

Лидерите на ЕС, включително Тереза Мей, ще се срещнат в Брюксел на 10 април, за да вземат решение за следващите стъпки.

Свързани статии (по етикет)

  • Борис Джонсън призова британците към единство

    Ние ще се обединим, ще постигнем повече, като сплотим Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще се заедно, ще вървим напред и ще разгърнем потенциала на цялата страна, като създаваме възможности за всички, изтъкна Джонсън

  • ЕС се готви за преговори с Великобритания по повод Брекзит

    Борис Джонсън се наложи днес като силният човек на Великобритания, след като триумфира на парламентарните избори, което би трябвало да му позволи да спази обещанието си за извеждане на страната от ЕС на 31 януари

  • ЕС се готви за Брекзит след победата на Джонсън

    Европейските лидери ще натоварят Мишел Барние в петък да догови тесни търговски отношения с Обединеното кралство, след изборната победа на премиера Борис Джонсън, която отваря пътя към Брекзит на 31 януари, съобщава АФП

Оставете коментар

baner

 FB banner