Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Румен Радев: Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат

Румен Радев: Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат

"България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в ЕП", коментира президентът Радев

Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат, България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в ЕП. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново във връзка с участието на началника на кабинета му Иво Христов в листата на „БСП за България“ за евровота.

„Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи. Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес“, посочи президентът. По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен да прави своя избор.

На въпрос дали излизането на Иво Христов от президентството е оценка за работата му, държавният глава посочи, че не е снемал доверието си от Христов.  

Президентът обърна внимание и на казуса с напрежението в Габрово след нападението на продавач от група цигани.

"Гневът на хората от Габрово е разбираем – цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност", заяви Радев и допълни: "Мисля, че в България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол, затова и мисля, че гневът на хората от Габрово е разбираем. Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. Според мен трябват два паралелни подхода в този случай.

„Първият това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувство за отговорност пред обществото. Ето там трябва да работим“, посочи още Радев.

Източник: Фокус

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner