Вторник, 12 Ноември 2019
Вторник, 12 Ноември 2019
Лозан Панов си позволи политическо изказване, което уронва престижа на държавата

Лозан Панов си позволи политическо изказване, което уронва престижа на държавата

Панов обвини европейските институции, че имат лицемерно отношение към българските власти

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов си позволи политическо изказване, което уронва престижа на държавата.
На форум, организиран от съмнителните НПО-та "Боец" и "Правосъдие за всеки", съдия №1 в държавата заяви, че Европейската комисия (ЕК) е съдействала у нас да се установи управленски модел, който има признаците на националсоциализма.

Това е повече от скандално!

Панов, който във вторник бойкотира тържествените чествания във Велико Търново по повод 140-та годишнина от подписването на Търновската конституция, започна изказването си с коментар по утвърждаването на основния закон след Освобождението. Докато четеше предварително подготвения текст и при споменаването на руските освободители, Панов ги постави в кавички, съобщава "Правен свят".

В речта си председателят на ВКС направи аналогии между действията на фашистите в Германия при управлението на Адолф Хитлер и съвременна България.

Лозан Панов обвини европейските институции, че имат лицемерно отношение към българските власти, като заради подкрепата им за отпадане на Мониторинговия механизъм над България, председателят на ВКС достигна до извода, че ЕК практически помагала за настаняване на фашисткия модел у нас.

"Няма определена мярка, но събитията в България в последните години напомнят исторически контекст, в който се е развил националсоциализмът", каза Панов.

Лозан Панов нападна очаквано прокуратурата и Висшия съдебен съвет, на който е член.

"Върви ожесточена борба за подчиняване на съда. Този процес във ВСС е почти приключил. Горещата вода, в която е потопена правовата ни държава, е преди точката на кипене. Много страни безучастно наблюдаваха. Свободата ни трябва да дойде по естествен път", каза още Панов.

Впечатление направи, че на няколко пъти при четенето на речта си, а и по-късно при отговори на въпроси, Панов демонстрира изключително високомерие към съдийската общност.

По време на форума Панов бе попитан дали ще оглави нов политически проект. Председателят на ВКС отговори, че се надява да изкара до край мандата си, освен, ако не се стигне до преждевременното му отстраняване заради системни нарушения.

Час по-рано известният с близостта си до Василев – Георги Георгиев от "Боец" обяви, че организацията, чиято основна цел е да защитава интереса на основния подсъдим за фалита на КТБ, щяла да издига кандидат за главен прокурор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар