Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Иво Христов: Управлението на ГЕРБ е пагубно за демокрацията в България

Иво Христов: Управлението на ГЕРБ е пагубно за демокрацията в България

"Съвсем скоро вместо избори ще се разиграва една демократична бутафория", допълва третият в листата на БСП за евровота

Управлението на ГЕРБ е пагубно за демокрацията в България. Съвсем скоро вместо избори ще се разиграва една демократична бутафория, чрез която да се утвърждават назначенците на ГЕРБ на всички нива. Затова БСП има национална задача на предстоящите евроизбори - да предизвика предсрочни парламентарни избори. Това заяви в интервю за радио Фокус третият в листата на БСП за евровота Иво Христов.

Именно заради тежкото състояние на демокрацията в България, родният дневен ред е по-различен от европейския. Ние имаме да решаваме фундаментални национални въпроси, като правовата държава, законността, борбата с корупцията и връщането на принципа на разделението на властите, коментира Христов. По думите му тези дебати ги имаше и в началото на 90-те години и  всички сме ги мислели за решени.

Те постепенно започнаха да ерозират по време на управлението на ГЕРБ. Към днешна дата няма разделение на властите, имаме, меко казано, спорна свобода на словото, а за законност е трудно да се говори, не скри тревогата си кандидатът за Европейския парламент. В същото време, подчерта той, България е част от ЕС, трябва да действаме без комплекси и да се интегрира в новата европейска отбрана, ако тя получи някакъв развой. Но по тази тема правителството е пасивно, смята Иво Христов. Затова българските евродепутати трябва да продължават да бъдат адекватни в своите гласувания - там, където се изисква сплотено, национално гласуване.

В кампанията влязохме през българската вътрешна политика, а не през европейските теми и в това няма нищо лошо. Нашата вътрешна политика вече е част от европейската и не й е чужда, каза още Иво Христов. Той коментира, че корупцията, която е проблем, идентифициран от Европа и поставен под наблюдение, излиза наяве и вече е трудно да не бъде забелязвана.

Мониторинговият механизъм не дава никакъв резултат, с годините той се политизира и се превърна в инструмент за подкрепа от страна на ЕНП към ГЕРБ, смята Христов. Непосредствено след последния доклад, който бе изтълкуван положително от близките до властта медии, гръмнаха скандалите „Апартаментгейт“, къщите за гости и много други, които опровергаха констатациите на доклада.

Българската мечта да влезем в Шенген вероятно няма да се сбъдне, защото предстои той да бъде преформатиран, прогнозира Иво Христов. Той припомни, че френският президент поиска предоговаряне на Шенген, защото в сегашния си вид той не функционира.

Ако жертваме социалната държава, ще загубим всичките си постижения, убеден е журналистът.

Иво Христов коментира още, че Брекзит е въпрос, който рано или късно трябва да бъде приключен, дори и без постигането на споразумение между Великобритания и ЕС. След това ще можем да се върнем към рутината на съюза – икономическите въпроси, въпросите по отбраната и общата външна политика, които напредват много бавно. Освен това, в краткосрочен план след евроизборите, е необходимо да се формират мнозинството в новия Европейски парламент и Европейската комисия. Това ще бъде трудно, не само защото новият ЕП ще бъде доста по-шарен, но и защото бъдещата Европейска комисия ще се формира бавно, обясни той.

Ценностите на ЕС не са сбъркани, смята още Христов. Съюзът е добре заложен, но с годините се е отдалечил от първоначалния проект, който не е само икономически. Той добави, че ЕС като проект е достигнал своята зрялост около 2000-та година и оттогава не успява да реши проблеми като обща външна политика и обща политика по отбрана и сигурност, които по думите му ще занимават и през следващия мандат европейските институции.

В последните години виждаме, че Европа няма куража и волята да налага своите условия на външнотърговските си партньори. Европа е достатъчно силна икономически, за да може да поставя условия – например да отказва да внася продукти, произведени от детски труд. Вместо това, в името на конкурентоспособността, ЕС жертва собствените си социални достояния. Европа без социалната държава не би била същата. Ако жертваме социалната държава, ще загубим всичките си постижения, каза още Иво Христов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар