Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Ердоган: Сделката за купуването на руските "С-400" е сключена

Ердоган: Сделката за купуването на руските "С-400" е сключена

Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза снощи, че сделката за доставката от Русия на системите за противовъздушна отбрана "С-400" е вече сключена и че Анкара ще произвежда заедно с Москва системите "С-500", предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

САЩ са заявили, че планираното от Турция купуване на руските системи за ПВО е много голям проблем. Според Вашингтон това подлага на риск турското партньорство в изграждането на изтребителя от пето поколение "Ф-35", защото руските ракети компрометират самолета на корпорацията "Локхийд Мартин", припомни агенцията. 

Но Ердоган, отговаряйки на въпроси на студенти в Истанбул, каза, че Турция е направила технически анализ и е установила че такъв проблем не съществува. "Те (американците) пратиха топката към центъра на полето, като проявяват известна неохота. Но рано или късно ние ще получим самолетите "Ф-35". Няма вариант да не ни бъдат доставени", заяви турският държавен глава. 

ТАСС цитира вестник "Хабертюрк", според който Турция е пратила в Русия сто инженери за съвместното производство на "С-400".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар