Петък, 20 Септември 2019
Петък, 20 Септември 2019
Зеленски встъпва в длъжност като президент на Украйна

Зеленски встъпва в длъжност като президент на Украйна

Избраният за президент на Украйна Владимир Зеленски встъпва в длъжност днес. 

На събитието във Върховната Рада ще присъства и вицепремиерът Марияна Николова.Датата на провеждане на церемонията беше обект на спорове в парламента, заради ясно заевеното намерение на новия президент да разпусне парламента и да свика предсрочни избори. 

Зеленски беше обявен за новия президент на Украйна на 30 април. На балотажа той спечели съкрушителна подкрепа срещу Петро Порошенко от 73% от гласувалите украинци. 

Веднага след официалното обявяване на резултатите, новият президент заяви, че ще разпусне парламента и ще свика предсрочни избори. Мотивът му – изключително ниското доверие на гражданите към депутатите. В същото време, ако не разчита на подкрепата на Върховната Рада, президентът на Украйна има ограничено поле за действие.Затова Зеленски бърза да си я осигури и няма да изчака редовните парламентарни избори. За да има предсрочни избори разпускането на Радата трябва да се случи преди 27 май, тъй като по Закон държавният глава не може да свика избори 6 месеца преди края на мандата на парламента. 

Според последните проучвания в страната в момента най-голяма е подкрепата именно за партията на Зеленски "Слуга на народа", за която са готови да гласуват почти 30 на сто от всички избиратели.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар