Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 21 Юли 2019
Лидерите на Европейския съюз се събират на извънредна среща в Брюксел

Лидерите на Европейския съюз се събират на извънредна среща в Брюксел

Държавните и правителствени ръководители на ЕС се събират на извънредна среща, на която се очаква да обсъдят кандидатурите за висшите постове на европейските институции след проведените избори за Европейски парламент. България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов предава БНР.

Лидерите на Общността ще дискутират на неформална вечеря кандидатурите за постовете председател на Европейската комисия, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността, президент на Европейската централна банка и председател на Европейския съвет.

Очертават се тежки разговори, тъй като нито една от традиционно управляващите партии няма достатъчно висок резултат, за да наложи своя кандидат за председател на Еврокомисията.

Според публикации в медиите кандидатът на ЕНП Манфред Вебер няма одобрението на френския президент Еманюел Макрон, който пък подкрепя настоящия главен преговарящ Мишел Барние. Като компромисна фигура в публичното пространство се завъртя името на бившия еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Съветът трябва да вземе решение на следващото заседание на 20-и и 21-ви юни.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Срещата е свикана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

 Поводът за срещата ще е разпределението на ключовите постове след изборите. Те са били обсъждани и по време на среща в Румъния.

"Свиквам специална среща на Европейския съвет на 28 май, за да започне процесът по номинации на следващите ръководители на инститициите на Европейския съюз. Би трябвало да е бързо, ефективно, в съответствие с нашите договори. Ако консенсусът се окаже труден, гласуването на тези решения ще е през юни", съобщи Туск в Туитър.

Сред постовете, които трябва да бъдат обсъдени са и най-важните председател на Европейската комисия и самите еврокомисари, чиито мандат изтича през октомври. Тогава ще е необходима смяна и на поста начело на Европейската централна банка.

 След като отчете в резултата от евроизборите у нас, премиерът Борисов заминава за Брюксел.

Свързани статии (по етикет)

 • Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили"

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“

 • НАП-лийкс е вътрешно-ГЕРБ-аджийска вендета, подозират експерти

  Заловеният "хакер", дори да си признае след много бой, едва ли като петокласник е знаел изобщо какво е НАП и защо е важна информацията

 • Междуправославна среща по въпросите за ересите и сектите се състоя в Софийската митрополия

  Българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, беше домакин на среща за обсъждане на мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят, както и в търсене на решение по украинския въпрос, съобщават от Българската патриаршия

Оставете коментар