Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Лидерите на Европейския съюз се събират на извънредна среща в Брюксел

Лидерите на Европейския съюз се събират на извънредна среща в Брюксел

Държавните и правителствени ръководители на ЕС се събират на извънредна среща, на която се очаква да обсъдят кандидатурите за висшите постове на европейските институции след проведените избори за Европейски парламент. България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов предава БНР.

Лидерите на Общността ще дискутират на неформална вечеря кандидатурите за постовете председател на Европейската комисия, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността, президент на Европейската централна банка и председател на Европейския съвет.

Очертават се тежки разговори, тъй като нито една от традиционно управляващите партии няма достатъчно висок резултат, за да наложи своя кандидат за председател на Еврокомисията.

Според публикации в медиите кандидатът на ЕНП Манфред Вебер няма одобрението на френския президент Еманюел Макрон, който пък подкрепя настоящия главен преговарящ Мишел Барние. Като компромисна фигура в публичното пространство се завъртя името на бившия еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Съветът трябва да вземе решение на следващото заседание на 20-и и 21-ви юни.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Срещата е свикана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

 Поводът за срещата ще е разпределението на ключовите постове след изборите. Те са били обсъждани и по време на среща в Румъния.

"Свиквам специална среща на Европейския съвет на 28 май, за да започне процесът по номинации на следващите ръководители на инститициите на Европейския съюз. Би трябвало да е бързо, ефективно, в съответствие с нашите договори. Ако консенсусът се окаже труден, гласуването на тези решения ще е през юни", съобщи Туск в Туитър.

Сред постовете, които трябва да бъдат обсъдени са и най-важните председател на Европейската комисия и самите еврокомисари, чиито мандат изтича през октомври. Тогава ще е необходима смяна и на поста начело на Европейската централна банка.

 След като отчете в резултата от евроизборите у нас, премиерът Борисов заминава за Брюксел.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар