Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Евгений Дайнов: Резултатите от изборите разбутаха всички кочинки

Евгений Дайнов: Резултатите от изборите разбутаха всички кочинки

Бойко Борисов се натъкна за пореден път на ограниченията на модела всевластие, който той изгради, смята политологът

Оставката на Цветан Цветанов можеше да бъде избегната единствено при блестящо и безпрецедентно представяне на ГЕРБ на изборите. Това каза в интервю за сутрешния блок на радио „Фокус“ политологът Евгений Дайнов. Според него лидерът на партията и премиер на страната Бойко Борисов е търсел повод да обезсили Цветан Цветанов.

„Цветанов, който се беше главозамаял. Но се случиха две неща. Първо - Бойко Борисов лично спаси кампанията, след като наруши закона и в качеството си на министър-председател, ползвайки държавни ресурси, пое партийната кампания на ГЕРБ на ръчно управление. И второто, което се случи, е, че в области като Велико Търново и Плевен, където Цветанов винаги е бил много силен с партийната организация зад гърба си, той се представи много лошо. Във Велико Търново ГЕРБ побеждава БСП с 86 гласа, което е някак си селска разлика. Фактът, че Бойко Борисов спаси кампанията на ГЕРБ лично и че в силни за Цветанов райони резултатът беше слаб, дадоха повод на Бойко Борисов да махне втория човек и да остане отново демиург на политическа партия ГЕРБ“, обясни той.

Според Евгений Дайнов докато Бойко Борисов и негови приятели контролират наказателните органи на държавата, подаването на оставки може да заличат скандалите, свързани с корупция и злоупотребата с власт.

„По обичай, който бяхме забравили от времето на Тодор Живков, при Бойко Борисов се направи така, че партията решава кой е добър и кой е лош, а не законът да решава кой е нарушил закона и кой не го е нарушил. Затова всички тези прокурорски преследвания са за посочени хора по политически причини. Ако няма политическа причина, по която Бойко Борисов да посочи с пръст Цветанов, очаквам, а и всички български граждани очакват Цветанов да не бъде разследван от органите на закона“, коментира Евгений Дайнов.

Според него резултатът за ГЕРБ на европейските избори би бил по-добър, ако Борисов бе освободил Цветанов преди кампанията, излезе в отпуск и с личния си автомобил поеме ръководството на кампанията. „Тогава резултатът щеше да бъде може би по-добър, защото щеше да бъде по-ясно кой каква точно отговорност носи. Но Бойко Борисов направи смесен вариант и постигна смесени резултати“, обясни Евгений Дайнов.

Евгений Дайнов коментира и връщането на БСП в парламента и поисканата оставка на министъра на финансите Владислав Горанов заради казуса с партийните субсидии, като отбеляза, че това е признак за политическа убогост на БСП.

„Това със субсидията е изумително смешна история. Пристигали са повече пари от необходимото, счетоводството на БСП в случая ги е осчетоводявало, някой счетоводител е виждал, че влизат повече пари, отколкото трябва, а сега разбира се те не знаели и били толкова възмутени, че щели да искат оставката на министъра. Това са абсолютни смехории и признак за смайващата идейна нищета и политическа убогост на БСП, която пролича още когато Корнелия Нинова се опита да я превърне в национал-социалистическа формация. Пролича и по време на европейските избори, когато БСП, атакувайки ГЕРБ, потъна в битови истерии. Нямаше нито едно политическо изказване, свързано с някаква европейска рамка. Всичко бе битови истерии. Та БСП е в това положение. Напълно паднала партия, безпомощна, каквато не съм я виждал от 1997 година насам. Интересно ми е да видя накъде ще се размърда“, каза още Евгений Дайнов.

По думите му в следващите месеци ГЕРБ ще продължи да чисти имиджа си, но не и да управлява, а на фона на управленските инициативи, раздвижването на ДПС е очевидно. „Предложението за намаляване на ДДС за хляба, лекарствата и книгите, безплатни детски градини и подобни. Очевидно е, че ДПС в близките месеци ще се позиционира като компетентна управляваща партия, която умее да управлява. При ГЕРБ ще бъде все същото – крепим стабилността и режем лентички“, заяви политологът. Според политолога след всички избори в България има и нещо положително. „Резултатите от изборите „разбутват нечия кочинка“. Сега всички „кочинки са разбутани“, освен евентуално на ДПС и на „Демократична България“. И ще видим какво ще стане с тези „кочинки“, каза още Евгений Дайнов.

„Когато направиш авторитарна власт, когато установиш диктатура, хайде на Бойко Борисов е сравнително мека, но и тя е диктатура, веднага излиза изключително неприятен проблем – всичко зависи от теб, но дотолкова зависи от теб, че когато престане да те има, всичко ще се разпадне на секундата. Това е проблемът, който всички диктатори имат, нито един не го предвижда, но накрая се натъкват на него. Не може да има нормално, мирно предаване на властта, а и много трудно може да има нормално овластен втори човек, след като всичко зависи от първия. Бойко Борисов се натъкна за пореден път на ограниченията на модела всевластие, който той изгради. В тази власт може да има само един Бойко Борисов, всичко зависи от него, цялата отговорност е негова и той не може да предаде властта на някой друг, защото всичко ще се разпадне веднага“, каза още Евгений Дайнов.

Според него това, което в момента се случва в ГЕРБ, показва, че Цветан Цветанов никога не е бил втори център и не е бил виждан като втори център в партията.

„Върви спонтанно и истерично усилие вътре в ГЕРБ да се изгради култ към личността на Бойко Борисов. Когато се изгражда култ към личността и той не е спуснат отгоре, от Бойко Борисов, а той не го е спуснал, когато спонтанно отдолу извира култ към личността на вожда, това означава, че цялата организация се чувства в страх, в паника, че няма да може да просъществува. И това е обяснение за много от странните противоречивите, разнопосочните реакции на ГЕРБ. Спечелиха изборите, но не им личи, уплашени са. И този култ към личността е последният спазъм, защото тяхната организация си отива“, коментира политологът.

По думите му оставките по висшите равнища на ГЕРБ не са поради някакви лични причини или разкаяния. „Там всичко е волята на вожда - или подаваш оставка, защото си представяш яростта на вожда и гледаш така малко да се покриеш от тази ярост, или вождът ти казва: „Подавай оставка, защото ми писна от теб, хората ме намразиха заради теб“. Това са двата варианта за подаване на оставка в ГЕРБ“, добави Евгений Дайнов.

По отношение на преференциите Евгений Дайнов коментира, че до голяма степен те са действали традиционно в повечето партии. „Голямата изненада беше в БСП, където от пети Сергей Станишев стана втори, което взе главата на Корнелия Нинова, защото тя до последно очевидно мислеше да стовари вината върху Сергей Станишев. А се оказа, че Сергей Станишев е привлякъл допълнителни гласове в БСП, които сложиха преференция за него, иначе най-вероятно не биха гласували изобщо. А се оказа, че е вторият човек в листата. И Корнелия Нинова затова е в шок, тя видя, че партията не е нейна“, посочи политологът.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар