Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Тръмп призова Великобритания да не плаща цената за Брекзит

Тръмп призова Великобритания да не плаща цената за Брекзит

Американският президент Доналд Тръмп призова Великобритания да откаже да плаща 39-те млрд. паунда, които са цената за раздяла с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Тръмп също така посъветва Лондон да се оттегли от преговорите с ЕС за напускане на блока, ако не получи това, което иска.

В интервю за в. "Сънди таймс" в навечерието на държавната му визита във Великобритания, която ще започне в понеделник, Тръмп заяви, че следващият британски лидер трябва да прати привърженика на твърдия Брекзит Найджъл Фараж да води преговорите за Брекзит. Според американския президент Великобритания трябва да напусне ЕС тази година. "Те трябва да приключат с това. Аз бих се оттеглил. Ако не получиш справедлива сделка, се оттегляш", посочи той.

Тръмп отново изрази подкрепата си за тези от кандидатите за премиерския пост във Великобритания, които заявиха, че тя трябва да напусне ЕС на 31 октомври с или без сделка. Сред тези кандидати е бившият британски външен министър Борис Джонсън, когото Тръмп похвали в интервю от петък за в."Сън". Кандидати са също бившият министър по въпросите на Брекзит Доминик Рааб и вътрешният министър Саджид Джавид.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Тръмп каза, че според него Консервативната партия е допуснала грешка, че не е ангажирала лидера на Партията на Брекзита Найджъл Фараж в преговорите в Брюксел след неговото успешно представяне на изборите за Европейски парламент миналия месец. "Много харесвам Найджъл. Той има много да предложи - той е много умен човек. Те няма да го ангажират (с преговорите за Брекзит), но само си помислете колко добре щеше да е, ако го направят. Просто все още не са се досетили за това", изтъкна Тръмп.

По въпроса с цената за Брекзит, Тръмп заяви: "Ако бях на тяхно място, нямаше да плащам 50 милиарда долара. Това е огромна сума". Тръмп каза още, че първо ще трябва да "опознае" ветерана социалист начело на Лейбъристката партия Джереми Корбин преди да позволи на американското разузнаване да споделя най-чувствителните си тайни с едно евентуално правителство с твърди леви убеждения.

Американският президент предупреди британските министри да не изложат на опасност споделянето на разузнавателна информация, позволявайки на китайския технологичен гигант Хуавей да изгради своя безжична комуникационна мрежа от пето поколение във Великобритания.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар