Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
Все по-добри отношения между Русия и Китай

Все по-добри отношения между Русия и Китай

Владимир Путин посрещна Си Цзинпин в Кремъл със "скъпи приятелю"

В Кремъл се състоя срещата на руския президент Владимир Путин с председателя на Китайската народна република Си Цзинпин. Китайският лидер е на държавно посещение в Русия по случай 70 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. 

Приветствайки китайския си колега, президентът Путин го нарече „скъпи приятелю“, отбелязват световните агенции. Лидерите на Русия и Китай констатираха единодушно, че отношенията между двете държави са достигнали в наши дни безпрецедентно високо ниво.

Преговорите в рамките на държавното посещение на китайския лидер в Русия продължиха около три часа.

ТАСС предаде основните изявления, които лидерите на двете страни направиха в края на срещата:

Владимир Путин

„В подписаното от нас съвместно изявление се подчертава принципната позиция на Русия и Китай, че е неприемливо да се разрушава действащата система на отношенията в областта на контрола над въоръженията, разоръжаването и неразпространяването“, отбеляза руският лидер.

„Ще продължим усилията си за смесване на интеграционните процеси в рамките на ЕврАзЕС с китайската инициатива на Икономическия пояс на Пътя на коприната с цел формиране на голямо евроазиатско партньорство в бъдеще“, добави Путин.

„Русия и Китай възнамеряват да развият практиката на разплащания в национални валути“, каза президентът. Според него е сключено междуправителствено споразумение, насочено към по- нататъшно разширяване на използването на рубли и юани в двустранната търговия, както и осигуряване на непрекъснати банкови услуги за сделки в условия на нестабилност на световните пазари.

„Във всяко направление ние [Москва и Пекин] разработихме не само механизми за взаимодействие, но и е в ход конкретна, дълбока работа“, каза Путин.

Той отбеляза, че руско-китайските отношения са достигнали безпрецедентно високо ниво. „Това е наистина всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие“, добави руският президент.

"Ние се съгласихме да създадем още два формата на междурегионално сътрудничество - между Централния федерален окръг на Русия и Северен Китай, както и между нашия Северозападен федерален окръг и морските провинции на югоизточната част на Китай“, заяви Путин.

Москва и Пекин са убедени, че „няма алтернатива на мирното политическо и дипломатическо решение на проблемите в региона [на Корейския полуостров], включително ядрения“, отбеляза руският лидер. Според него Руската федерация и Китайската народна република ще продължат да работят заедно за намаляване на напрежението на полуострова и за укрепване на сигурността в североизточна Азия като цяло.

„Русия и Китай работят в полза на мирно уреждане на кризата в Сирия, те подкрепят стабилизирането на ситуацията във Венецуела и остават ангажирани с пълното изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма“, добави държавният глава на Руската федерация.

„Бих искал да благодаря на г-н Си Дзинпин и на всички китайски колеги за предаването на две големи панди на Московския зоопарк. Ние знаем, че в Китай практически няма такава практика и това е знак за специално уважение и доверие към Русия и нашите специалисти“, каза Путин.

Си Дзинпин

Отношенията между Русия и Китай „достигнаха безпрецедентно високо ниво“ за последните 70 години. Председателят на КНР подчерта, че Русия е най-посещаваната от него държава. „Установихме тесни работни контакти с президента Путин, както и дълбоко лично приятелство“, каза той.

Председателят на Китайската народна република заяви, че настоящите преговори с руския лидер са „плодотворни“ и в „много откровена и приятелска атмосфера“. "Страните [Русия и КНР] вече са решили да проведат през 2020-2021 г. кръстосаните години на научно, техническо и иновативно сътрудничество“, каза Си Дзинпин.

Съвместни изявления

Лидерите на двете страни приеха две съвместни изявления: за развитието на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, както и за укрепване на стратегическата стабилност в модерната епоха.

Документите съдържат следните акценти:

- Русия и Китай подкрепят разглеждането на случаи на предполагаемо използване на химическо оръжие на деполитизирана основа;

- Москва и Пекин се застъпиха за възстановяване на жизнеспособността на ДРСМО (Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег) Руската федерация и Китайската народна република призоваха другите държави да върнат всички ядрени оръжия от чужбина на техните национални територии;

- Русия и Китай призоваха Иран да продължи да изпълнява задълженията си по СВПД.

- Лидерите на двете страни определиха като неприемливи едностранни санкции на Вашингтон срещу Техеран;

- Москва и Пекин подкрепят многостранния договор за неразпространение на оръжия в околоземната орбита.

Държавното посещение на китайския лидер в Русия продължава утре и вдругиден с участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар