Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Тръмп заплаши Китай с нови мита на стойност 300 млрд. долара

Тръмп заплаши Китай с нови мита на стойност 300 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да удари Пекин с високи мита за вноса на китайски стоки за още "поне" 300 млрд. долара, като в същото време посочи, че и Китай и Мексико искат да сключат сделки във връзка с техните търговски спорове със Съединените щати, предава БНР.

"Разговорите ни с Китай, много интересни неща се случват. Ще видим какво ще се случи ... Мога да повиша митата за още поне 300 млрд. долара и ще го направя в точното време", заяви Доналд Тръмп пред репортери преди да се качи на борда на Air Force One на ирландското летище "Шанън" на път за Франция, където днес се честват 75 години от Десанта в Нормандия. 

Американският президент обаче отбеляза, че търговските преговори между САЩ и Китай все още продължават и изрази надежда, че по-нататъшни рестриктивни действия няма да са необходими, тъй като Пекин иска да постигне споразумение със САЩ. 

Тръмп също така посочи, че и Мексико "желае много силно сделка", след като предни дни той заплаши да въведе мито от 5% за всички внасяни мексикански стоки, увеличавайки го ежемесечно, докато стигне до 25%, или докато южната съседка на Съединените щати не предприеме действия за спиране на незаконната имиграция в САЩ. 

Според последни информации Мексико и САЩ не успяха да постигнат споразумение по време на вчерашните разговори, но мексиканският външен министър Марсело Ебрард остава оптимист за резултата от преговорите, които ще продължат и в четвъртък.

Свързани статии (по етикет)

  • Аятолах Хаменей: Тръмп е клоун!

    Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нарече президента на САЩ Тръмп "клоун“ в свое слово в петъчната молитва, и обяви "достойните за презрение“ правителства на Великобритания, Франция и Германия за "слуги“ на САЩ, което предизвика ответната реакция от американския държавен глава

  • Китай изпревари САЩ по ръст на патентите

    Регистрациите на патенти от китайски компании в САЩ са се увеличили с 34% през миналата година. Страната демонстрира най-висок ръст от всички останали по този показател, според репортаж по темата на China Daily

  • САЩ предупредиха гражданите си в Китай за зачестили случаи на пневмония

    Държавният департамент на САЩ предупреди американците в Китай за зачестили случаи на пневмония в град Ухан, взела вече една жертва

Оставете коментар

baner

 FB banner