Понеделник, 14 Октомври 2019
Понеделник, 14 Октомври 2019
Зоран Заев очаква Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС още тази година

Зоран Заев очаква Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС още тази година

Министър-председателят предрича позитивни резултати за преговорите от министерската среща на Общността.

В интервю за германското икономическо издание Das Handelsblatt, цитирано от "Фокус", министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев сподели, че очаква позитивни резултати по въпроса за започването на преговори за македонското членство в Общността от министерската среща на страните от Европейския съюз, която ще се състои във вторник в Брюксел.

„Очаквам позитивни и ясни заключения, които заявяват, че можем да започнем преговорите за присъединяване тази година, по този начин ще осигурим допълнителна мотивация за процеса на реформи в Северна Македония“, подчерта Заев.
На въпрос кой според него е най-положителният сценарий за македонското членство, премиерът на страната отговори: „2025 или 2030 в ЕС. Не знам. Въпросът е кога ще бъдем готови и кога Европа ще бъде готова за нас. И двете страни са важни. И пътят, защото реформите са от полза за страната“. 

Коментирайки ситуация, в която решението за преговорите към ЕС не бъде взето бързо, Заев отбеляза: „Перспективата на ЕС е мотивацията за нас. Не искаме да станем член на ЕС бързо. Но ние се нуждаем от преговорите за членство в ЕС, за да предприемем следващите стъпки. Всички работим заедно - правителство, опозиция, профсъюзи, търговска камара и неправителствени организации в името на постигането на общата цел. Европа ни обеща: ако изпълните ангажиментите, ЕС също ще изпълни своите. Това обещание е много важно за нас“. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар