Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Ангела Меркел: Не сме обсъждали засилване на санкциите срещу Русия

Ангела Меркел: Не сме обсъждали засилване на санкциите срещу Русия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на съвместна пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски, че не са обсъждали засилване на санкциите срещу Русия, а само тяхното удължаване, предават TACC и Агенция "Фокус". 

Германия и Украйна смятат, че антируските санкции могат да бъдат смекчени само с напредъка в прилагането на споразуменията от Минск. 

"Докато не бъде постигнат напредък, санкциите не могат да бъдат премахнати", каза тя. 

Меркел добави, че лидерите на Германия и Украйна не обсъждат засилването на санкциите срещу Русия. 

"Не говорихме за укрепване, а за продължаване на [сегашния режим на санкции]", каза тя. 

"На 12 юли ще проведем среща на съветниците в "Минския формат" и ще видим как да продължим", каза тя. 

"Германия във всеки случай е готова да положи всички усилия“, добави Меркел. 

„Радвам се, че тристранната контактна група в рамките на процеса в Минск отново работи по-решително”, отбеляза канцлерът. 

Според нея Германия и Франция са готови да участват в новата среща на върха в "Нормандския формат" и търсят подходяща възможност за това. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Ние - президентът на Франция Еманюел Макрон и аз - сме готови да търсим най-бързата възможност", каза тя. 

Позициите на Киев и Берлин по отношение на проекта за газопровода „Северен поток-2“ са диаметриално противоположни, подчерта от своя страна държавният глава на Украйна Владимир Зеленски. 

„Запазването на транзита на руски газ през Украйна, неговото натрупване в украински хранилища е гаранция за енергийната сигурност на Украйна и Европа. Това е цивилизован метод за гарантиране на справедлив и безопасен европейски газов пазар", заяви Зеленски на пресконференцията с Меркел. 

„Позициите ни по проекта „Северен поток-2" са диаметрално противоположни. В същото време сме благодарни за готовността да се включим в основен диалог с Германия по такъв труден въпрос", допълни украинският президент. 

Той изрази увереност в успешните преговори за подписване на споразумение за транзит на газ. „Мисля, че в близко бъдеще нашите страни ще седнат на масата за преговори и съм сигурен, че ще постигнем съгласие", отбеляза Зеленски.

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ и запазването на транзита на руски газ през Украйна са тясно свързани помежду си, заяви от своя страна Ангела Меркел. 

„Постоянно казвах на руския президент, че за мен въпросът за транзита на газ през Украйна е много важен”, каза тя. 

"Президентът Владимир Путин винаги ме уверяваше, че знае за това. В тази връзка" Северен поток 2 "и въпросът за транзита на газ през Украйна са тясно свързани помежду си", заяви Меркел.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар